Şeful Renault: Am avea şi noi probleme dacă Peugeot ar întâmpina dificultăţi serioase
„Nu avem absolut nici un interes ca rivalul nostru francez să ajungă în dificultăţi serioase, pentru simplul motiv că avem mulţi furnizori în comun”, a afirmat Ghosn la postul de radio RTL, preluat de Wall Street Journal.
Astfel, Renault ar fi de asemenea în dificultate dacă furnizorii ar avea probleme deoarece Peugeot sau un alt producător auto ar înregistra vânzări în scădere puternică sau ar reduce producţia, a afirmat Ghosn.
Companiile auto care au adoptat sisteme de aprovizionare „la timp” pentru a reduce costurile generate de acumulările de inventar pot avea probleme atunci când unul sau mai mulţi furnizori întâmpină dificultăţi, fiind în unele cazuri determinate să suspende liniile de producţie. O astfel de situaţie a apărut după cutremurul şi valul tsunami care au lovit Japonia în anul 2011, când unele fabrici ale companiilor auto japoneze au oprit producţia timp de mai multe săptămâni, după blocarea reţelelor de furnizori.
Consiliul de Administraţie al Peugeot se va reuni marţi pentru a discuta un plan care vizează intrarea guvernului francez şi a companiei chineze Dongfeng Motor în acţionariat, printr-o majorare de capital de 3 miliarde euro. În urma operaţiunii, statul francez, compania chineză şi actualul acţionar majoritar, familia Peugeot, ar deţine participaţii egale de câte o treime din acţiunile grupului.
Dependent în mare măsură de vânzările din Europa, Peugeot încearcă să-şi extindă prezenţa în afara continentului, în special în China.
Ghosn, CEO al Renault şi Nissan, care au format o alianţă în 1999, a declarat că nu vede consolidarea parteneriatului dintre Peugeot şi Dongfeng drept un risc, având în vedere experienţa Nissan în China.
Nissan are un parteneriat cu Donfgeng începând din 2003, format după ce compania chineză intrase deja în combinaţie cu Honda. Ghosn a precizat că Dongfeng a menţinut întotdeauna separate interesele Nissan faţă de cele ale Honda