Luca de Meo despre provocările din cadrul Renault: Când am venit eu, grupul pierdea 14 mil. euro pe zi
În fața celor prezenți la ediția din acest an a Automotive News Europe Congress, Luca de Meo a declarat că a fost nevoit să schimbe rapid întregul plan de produse al grupului. „Când am intrat în departamentul de design în 2020 existau 20 de concepte. Cred că trei sferturi dintre ele erau mașini mici pentru piețe foarte exotice. Am schimbat întregul plan de produse în șase săptămâni”, a explicat Luca de Meo.
Sosit la Renault după o lungă perioadă în grupul Volkswagen și, anterior, la Toyota și Fiat, Luca de Meo a decis să etajeze mai bine mărcile Dacia, Renault și Alpine, dar și să mute întreaga strategie de la ideea de a vinde doar mașini de volum pentru a câștiga cotă de piață la dezvoltarea de produse cu marjă mare de profit.
Conform oficialului Renault, în 2021 erau în dezvoltare 24 de noi modele care aveau ca țintă intrarea pe piață până în 2025. Acest număr a crescut ulterior la 27, incluzând aici și recentele Dacia Jogger, Renault Austral, Renault Espace și Renault Rafale.
„Renault lupta la nivel internațional pentru a câștiga cotă de piață și totul era volum, volum, volum. (…) Cea mai ușoară modalitate de a face asta era intrarea cu mașini mici pe piețe mari precum India sau China”, a explicat Luce de Meo.
Șeful grupului Renault, din care face parte și marca românească Dacia, a continuat spunând că a fost avantajat de activitatea anterioară preluării poziției de lider al grupului francez pentru că, de exemplu, în cadrul Volkswagen a lucrat „cu multe mărci pe care era foarte dificil să le împiedic să se suprapună (n.n. – pe piață)”.
Pe lângă vizibilul succes al mărcii Dacia, care a reușit deja să devină lider lunar al pieței auto europene de mai multe ori în ultima perioadă, impactul deciziilor luate de Luca de Meo se vede și la marca Alpine. Croită după experiența actualului șef al grupului Renault în dezvoltarea de mărci precum Abarth în cadrul Fiat și Cupra, în cazul Seat, evoluția Alpine a dus la o creștere a valorii mărcii de la 50 de milioane de euro până la 500 de milioane. Asta, desigur, și grație prezenței mărcii în campionatul mondial de Formula 1.
În prezent marca vinde un singur model, deja cunoscutul A110, dar va lansa cinci noi modele în următorii cinci ani, începând cu hatchback-ul A290 în 2024, urmat de un crossover compact în 2025. Cel puțin asta a susținut Laurent Rossi, CEO al Alpine și subaltern al lui Luca de Meo.
Conform acestuia, după modelele menționate vor fi lansate și două SUV-uri cu dimensiuni mai mari în 2027 și 2028, acestea fiind gândite pentru a susține o intrare a mărcii pe piața americană.
Alpine intenționează și să crească veniturile, în medie cu 40% pe an, din 2023 până în 2030. Obiectivele intermediare includ atingerea pragului de două miliarde de euro anual în 2026 și chiar de opt miliarde până în 2030. Marca premium-sport are în plan. de asemenea, atingerea unei marje operaționale de peste 10% până în 2030.
Citește și:
– În culisele ElectriCity, „orașul” care produce electricele Renault
– După Duster și Bigster, Renault va dezvolta un viitor proiect al mărcii sale premium, Alpine, în România