Anul trecut, Renault a anunţat în mod oficial că ia în considerare opţiunea creării a două entităţi separate, una dedicată dezvoltării, producţiei şi vânzării de vehicule electrice, cu sediul în Franţa, şi cealaltă dedicată dezvoltării şi producţiei de motoare şi cutii de viteze termice şi hibride de nouă generaţie E-TECH, care va include operaţiunile din România, Spania, Portugalia, Turcia şi America Latină. Divizia Ampere va avea sediul în Franţa şi aproximativ 10.000 de angajaţi.
Chiar dacă Renault nu a confirmat care sunt ambiţiile sale de preţ pentru divizia Ampere, într-un interviu acordat Financial Times la salonul auto IAA de la Munchen, Luca De Meo a spus că această afacere ar putea fi evaluată la „opt, nouă, zece miliarde de euro” cu prilejul listării.
Şeful Renault a avertizat că industria auto europeană este ţinută pe loc de investitorii excesiv de prudenţi din regiune, în condiţiile în care constructorii auto tradiţionali se luptă să concureze cu ceea ce De Meo a calificat drept evaluările ridicole la care au ajuns recentele start-up-uri din domeniul vehiculelor electrice.
De exemplu, Polestar, o marcă de vehicule electrice deţinută de Volvo şi Geely, a fost evaluată la 21 de miliarde de de dolari cu prilejul listării de anul trecut. De asemenea, constructorul vietnamez VinFast s-a listat la începutul acestui an la o valoare de 23 de miliarde de dolari.
„Dacă investitorilor europeni le pasă de viitorul Europei, ar face bine să aloce bani pentru asta, în loc să ridice semne de întrebare tot timpul. Nu ştiu ce fac investitorii europeni, dar dacă vor să protejeze Europa ar fi bine să sprijine proiecte ca acestea, în care cineva are curajul să vină cu un răspuns substanţial la provocarea ridicată de chinezi şi americani”, a mai spus Luca De Meo.
Ofertele publice iniţiale de la Polestar şi VinFast au implicat fuziuni cu companii de achiziţii cu scop special (Special purpose acquisition company – SPAC), care permit firmelor să îşi floteze acţiunile fără a respecta regulile stricte impuse în cazul listărilor tradiţionale la bursă. În timp ce capitalizarea Polestar a scăzut până la şapte miliarde de dolari, VinFast a ajuns la o capitalizare de piaţă de 68 de miliarde de dolari, după ce la un moment dat era evaluat la 190 de miliarde de dolari.
„Uitaţi-vă la evaluarea companiilor europene”, a subliniat Luca De Meo, referindu-se la capitalizarea de piaţă a BMW, de 62 de miliarde de euro. „Credeţi că VinFast poate fi mai valoros decât BMW? Să fim serioşi”, a adăugat Luca De Meo.
Renault Group se află în avangarda unei mobilităţi care se reinventează. Având o expertiză unică în domeniul electrificării şi beneficiind de alianţa sa cu Nissan şi Mitsubishi Motors, Renault Group se bazează pe complementaritatea celor patru mărci ale sale – Renault, Dacia, Alpine şi Mobilize – şi propune clienţilor săi soluţii de mobilitate durabile şi inovatoare. Prezent în peste 130 de ţări şi având peste 111.000 de salariaţi, Grupul a vândut 2,1 milioane de vehicule în 2022.