Cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri a avut în decembrie primele negocieri cu sindicatele din istoria sa de 32 de ani, care au ajutat la evitarea unei greve la nivel european, dar nu a reuşit să încheie acorduri colective de muncă cu unele sindicate.
Sindicatul piloţilor Vereinigung Cockpit (VC) a informat, luni, că 96% dintre piloţii germani ai Ryanair s-au pronunţat în favoarea unei mişcări de protest, după ce săptămâna trecută au fost în grevă piloţii din Irlanda iar personalul navigant din Italia, Spania, Portugalia şi Belgia a întrerupt activitatea. Şi piloţii din Olanda au votat în favoarea unei mişcări de protest.
Săptămâna trecută, operatorul aerian irlandez a notificat peste 300 de angajaţi – piloţi şi personal navigant – că şi-ar putea pierde locurile de muncă fiindcă în sezonul de iarnă va fi concediată aproximativ 20% din forţa de muncă de la baza sa din Dublin, deoarece recentele greve afectează rezervările.
Compania a avertizat că ar putea închide câteva rute din capitala Irlandei în urma reducerii numărului de avioane de la baza din Dublin, de la 30 la 24, dar şi alte rute s-ar putea confrunta cu reduceri frecvente deoarece o parte din aeronave vor fi direcţionate spre subsidiara poloneză, Ryanair Sun, care înregistrează o creştere rapidă. Cele şase avioane vor fi trimise în Polonia.
Compania irlandeză va începe negocierile cu peste 100 de piloţi şi 200 de membri ai personalului navigant din Dublin care au primit înştiinţări privind posibila lor concediere din 28 octombrie. O parte ar putea fi transferaţi în Polonia pentru a minimaliza impactul concedierilor, a explicat Ryanair.
Marţi, O’Leary a avertizat că este pregătit să facă concedieri ‘pe orice piaţă’ dacă va fi necesar. ‘În fond, suntem o companie aeriană oportunistă. Ryanair este prezentă pe 20 de pieţe şi avem nevoie de mai multe aeronave. Cererea este ridicată datorită preţurilor şi a serviciilor noastre’, inclusiv în Polonia, sediul subsidiarei Ryanair Sun. Dacă unele pieţe sunt afectate aşa cum a fost piaţa irlandeză în ultimele luni de aceste activităţi, piaţa poloneză creşte semnificativ, Ryanair Sun este extrem de profitabilă, vom muta aeronavele în Polonia’, a declarat şeful operatorului aerian irlandez. Acesta a adăugat: ‘Atât timp cât va exista o judecată sănătoasă din partea lor, vom ajunge la un acord’.
Personalul navigant al Ryanair din Europa a publicat, în 4 iulie, o listă cu 34 de cereri, solicitând salarii decente, îmbunătăţirea plăţii concediilor de boală şi contracte de muncă pe baza ţării de origine şi a legislaţiei irlandeze. Lista a fost semnată de 80% din personalul navigant de pe cele 86 de baze ale Ryanair.
În schimb, Ryanair susţine că angajaţii săi beneficiază de unele dintre cele mai bune condiţii din industria aeriană low-cost.
Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova.