În scrisoare, adresată tuturor ministerelor şi aprobată de serviciul de spionaj intern MI5, Martin avertizează că Rusia este ‘un agent foarte dotat în domeniul ameninţărilor cibernetice, care foloseşte cibernetica drept instrument de stat’. ‘Aceasta include operaţiuni de spionaj, amestec şi influenţă’, consideră şeful NCSC, care adaugă că ‘Rusia are în vizor guvernul Marii Britanii, precum şi infrastructuri vitale ale ţării’.
Martin admite totodată că ‘marea majoritate a persoanelor şi organizaţiilor din Marea Britanie nu sunt ţinte active ale statului rus’.
Directorul NCSC consideră că ‘ghidul’ transmis ministerelor are ca scop să le ofere instrumente pentru a putea evalua riscurile înainte de a achiziţiona servicii antivirus de la o companie.
Ca regulă generală, Martin sfătuieşte ministerele ca, ‘atunci când consideră că accesul la informaţii interne din partea statului rus ar presupune un risc pentru securitatea naţională, să nu aleagă o companie antivirus cu sediul în Rusia’.
Martin a mai spus că NCSC poartă discuţii cu Kaspersky Lab, companie rusă cu sediul la Moscova şi care are o prezenţă semnificativă în Marea Britanie, ‘pentru a stabili controale care să împiedice transferul de date către statul rus’.
Într-o serie de declaraţii făcute postului BBC, cofondatorul acestei companii, Eugene Kaspersky, a declarat în urmă cu câteva zile că ‘nu este adevărat că statul rus are acces la date, nu există dovezi’.