‘Multe dintre acţiunile agresive’ ale Rusiei din acest moment pentru a-şi apăra ‘statutul de mare putere mondială’ ar putea continua, iar ‘noi ne vom putea trezi într-o spirală asemănătoare cu Războiul Rece’, a declarat el în cadrul Comisiei pentru forţe armate din Senat.
‘Ruşii sunt paranoici în privinţa NATO. Sunt foarte preocupaţi’ că ar putea fi blocaţi în capacităţile lor de acţiune, a declarat Clapper.
‘Ei sunt foarte, foarte preocupaţi’ în privinţa apărării antirachetă occidentale şi de cum poate submina aceasta arsenalul lor nuclear, piatră de temelie a statutului lor de mare putere mondială, a explicat coordonatorului serviciilor americane de informaţii.
Preşedintele rus Vladimir Putin este ‘primul lider după Stalin care a extins teritoriul rus’, a reamintit el, făcând aluzie la anexarea Crimeii.
Iar intervenţia rusă în Siria este ‘prima folosire semnificativă după decenii’ a unei forţe expediţionare dincolo de fosta sferă sovietică, a spus el.
Rusia a dus de asemenea ‘războiul de informaţii la un nou nivel’, ‘publicând informaţii false sau înşelătoare pentru a discredita Occidentul’, sau pentru a face ca evenimentele care îi afectează imaginea să devină ‘confuze’, a adăugat el.
În raportul său scris, Clapper a notat de asemenea că Rusia îşi dezvoltă potenţialul de atacuri cibernetice, cu dorinţa în special ‘de a ţinti infrastructura cheie’ (reţele de electricitate, de transport etc.).
‘Operaţiunile cibernetice ale Rusiei vor cel mai probabil să lovească în interesele americane’, a subliniat Clapper.
Rusia a dezvoltat de asemenea o rachetă de croazieră, încălcând Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, a reamintit el.