Meleşcanu a explicat vizita sa la Guvern pentru a se întâlni cu premierul Victor Ponta, precizând că este firesc din când în când să se întâlnească pentru „lucruri care nu trebuie neapărat date într-o formă scrisă, dar evident că în contextul respectiv tema privatizării Oltchim a fost unul din subiecte, care nici pe departe nu s-a referit la pe unde merge, pe unde umblă contributorul principal al ştirilor pe această temă”.
Meleşcanu a precizat că a discutat cu Ponta despre informaţiile privind evoluţia şi perspectivele privatizării Oltchim.
„Există câţiva investitori interesaţi, strategici. Dintr-un motiv sau altul nu au participat pentru moment la licitaţie, dar eu cred că există un interes destul de mare pentru această zonă şi sunt convins că, dacă lucrurile se fac cum trebuie, poate să fie un succes această privatizare”, a mai susţinut Meleşcanu.
Directorul SIE a afirmat că Oltchim este o temă care poate afecta securitatea naţională şi este „firesc ca decidenţii politici să încerce să cunoască cât mai multe lucruri pentru a putea adopta deciziile corecte”.
Meleşcanu a mai precizat că actualul Guvern s-a aflat într-o situaţie dificilă în cazul Oltchim, privatizare asumată în faţa FMI, şi că „pe de o parte trebuia să facă ceva, pe de altă parte era informat despre vulnerabilităţile pe care le avem”.
Totodată, directorul SIE a menţionat că serviciul nu se ocupă de privatizări, ci de informaţii.
„Oricând ni se cere oficial să obţinem informaţii legate de activitatea unor companii externe, bonitatea lor, dacă există sau nu anumite incompatibilităţi cu participarea la licitaţii, o facem bineînţeles, dar nu este tema noastră de bază ca serviciu”, a explicat Meleşcanu.
El a fost întrebat dacă celelalte companii mari care s-au retras au făcut acest lucru pentru că urma să fie dusă în derizoriu licitaţia privind Oltchim.
„Nimeni nu s-a retras – ştiu la cine vă gândiţi – nu s-a retras dintr-un motiv sau altul decât legat de considerente de natură economică. Rămân oamenii interesaţi. Sigur, dacă se poate lua mai ieftin prin altcineva, de ce nu?”, a răspuns directorul SIE.
Directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Teodor Meleşcanu, a venit miercuri la sediul Guvernului, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situaţia de la Oltchim, au declarat surse oficiale.
SRI a transmis Guvernului aproximativ 190 de rapoarte pe tema Oltchim, în decursul mai multor ani, iar toate guvernele au cunoscut foarte bine situaţia combinatului, a declarat, vineri, directorul SRI, George Maior.
„S-au transmis rapoarte în privinţa Oltchim de foarte multă vreme de către SRI, aproximativ 190 de rapoarte în decursul anilor şi situaţia de acolo a fost foarte bine cunoscută de toate guvernele”, a declarat Maior.
El a fost întrebat ce arătau rapoartele SRI privind situaţia Oltchim. „Sunt rapoarte secrete şi bineînţeles că nu am să discut acest lucru, dar situaţia referitoare la Oltchim a fost dintotdeauna cunoscută”, a replicat Maior.
Întrebat cum vede intenţia premierului Victor Ponta de a face publice o serie de rapoarte ale SRI privind Oltchim, George Maior a răspuns: „Este dificil să faci public un raport fără să-l desecretizezi, lucru care se desfăşoară în anumite condiţii, şi nu cred că e cazul de acest lucru, astfel încât misiunea unui serviciu secret este de a transmite informaţii secrete, nu de a transmite informaţii publice”.
Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.
Premierul a precizat, totodată, că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.
Joi seară, Victor Ponta a declarat că informaţia conform căreia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro într-o bancă din Olanda, prezentată joi dintr-un document, este falsă, iar acesta nu a depus până în prezent vreo dovadă că are banii pentru Oltchim.
Presă a relatat joi, citând un document oficial, că firma Gliding din Amsterdam garantează că Dan Diaconescu dispune de 46 milioane de euro într-un cont din Olanda al băncii HSBC.