Şeful SocGen se opune reglementărilor mai dure privind capitalul

Autorităţile globale de reglementare nu ar trebui să ceară băncilor să deţină mai mult capital pentru a se proteja împotriva potenţialelor pierderi deoarece se pregătesc de armonizarea regulilor, a afirmat directorul general al Societe Generale, Frederic Oudea, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 18 nov. 2015, 12:19
Şeful SocGen se opune reglementărilor mai dure privind capitalul

Planurile de armonizare şi ajustare a reglementărilor Basel III care limitează riscurile pe care şi le pot asuma băncile ar putea fi văzute ca o nouă rundă de reglementări. Impunerea unor reguli mai stricte pentru băncile europene comparativ cu instituţiile financiare internaţionale ar putea afecta capacitatea lor de a concura, a avertizat şeful SocGen.

‘Aş recomanda de fapt să evităm un al doilea set de reglementări. Sectorul bancar a avut cinci ani dificili în care să se adapteze la toate acele reglementări şi solicit autorităţilor să se gândească de două ori înainte de a adopta decizii suplimentare’, susţine Oudea.

Acesta a adăugat că băncile au răspuns deja planurilor existente iar reglementările ce urmează să fie decise în următoarele săptămâni ‘vor însemna revizuiri suplimentare ale activităţilor lor’. Băncile se vor concentra asupra afacerilor care să necesite mai puţin capital în timp ce instituţiile mai mari îşi vor reduce bilanţurile. Pentru băncile mai mici, problema va fi ‘doar să facă bani în într-un mediu dificil, cu dobânzi scăzute’, a afirmat Oudea.

În 30 septembrie, comisarul european pentru servicii financiare, Jonathan Hill, a anunţat un ‘plan de acţiune’ ce conţine 33 de măsuri şi iniţiative legislative, care vor duce până în 2019 la înfiinţarea Uniunii Pieţelor de Capital (CMU), ce presupune alinierea la reglementări şi costuri a tuturor statelor membre ale UE. Oficialul a prezentat o propunere ce vizează extinderea pieţei ABS prin crearea unor produse ‘simple, transparente şi standardizate’, eligibile pentru atenuarea cerinţelor de capital. Prin focalizarea activelor şi vinderea lor ca titluri de valoare, băncile îşi pot curăţa bilanţurile pentru a acorda noi credite companiilor, ceea ce va sprijini ‘crearea de locuri de muncă şi revenirea unei creşteri sustenabile’, se arată în planul comisarului european pentru servicii financiare, scrie Agerpres.

‘Avem nevoie de mai mult timp pentru a analiza propunerile, dar nu sunt prea optimist pentru următorii 2 – 3 ani’, a afirmat recent şeful Societe Generale, bancă prezentă şi pe piaţa din România.

Uniunea Europeană vrea să atenueze reglementările privind capitalul impuse băncilor şi companiilor de asigurări după criza financiară mondială, pentru a ajuta pieţele să obţină mai multe fonduri, în vederea revitalizării creşterii economice.

Organismele financiare au salutat planurile privind înfiinţarea Uniunii Pieţelor de Capital, iar Asociaţia Bancherilor Britanici, care reprezintă creditorii din cea mai mare piaţă europeană, a apreciat că este un proiect pragmatic, cu termen limită clar.

Companiile europene accesează băncile pentru 80% din fondurile de care au nevoie pentru extindere şi UE speră că planificatele reforme vor determina firmele să se îndrepte şi spre pieţe.

Normele mai stricte de capital impuse băncilor din Uniunea Europeană după criza financiară mondială vor fi revizuite pentru a se stabili dacă nu cumva acestea limitează în mod inutil creditarea, într-un moment în care Europa a făcut din creşterea economică principala sa prioritate, a declarat recent comisarul european pentru servicii financiare.

Jonathan Hill a adăugat că normele de capital pentru bănci ar putea fi modificate pentru a facilita acordarea de credite pentru companii.

După criza financiară mondială care a început în 2007 s-a descoperit faptul că multe bănci au fost subcapitalizate, astfel încât contribuabilii au fost nevoiţi să vină în sprijinul băncilor. Ulterior, un nou set de norme mai stricte de capital, cunoscute sub denumirea Basel III, a fost aprobat şi aplicat în Europa.

Cu toate acestea, băncile susţin că noile norme mai dure le forţează să pună deoparte rezerve mai mari în defavoarea creditelor, iar unele dintre bănci susţin că noile reguli le-au obligat să înceteze tranzacţiile cu titluri de valoare, ceea ce face pieţele mai puţin lichide şi mai volatile.

Te-ar mai putea interesa și
Telekom Romania Mobile anunță noile oferte de sărbători
Telekom Romania Mobile anunță noile oferte de sărbători
Telekom Romania Mobile a pregătit de sărbători oferte și cadouri pentru cei dragi, într-o promoție special creată pentru această perioadă, care are ca mesaj „Ne conectăm cu adevărat......
Autoritatea de concurență din Cehia investighează o posibilă înțelegere intre CEZ, EPH şi Veolia Energie la licitația pentru construirea de noi centrale elctrice
Autoritatea de concurență din Cehia investighează o posibilă înțelegere intre CEZ, EPH şi Veolia Energie la licitația ...
Consiliul Concurenţei din Cehia (UOHS) analizează o potenţială înţelegere anticoncurenţială între producătorii ...
Noul ministru german de Finanțe critică tentativa de preluare ostilă a UniCredit de către Commerzbank
Noul ministru german de Finanțe critică tentativa de preluare ostilă a UniCredit de către Commerzbank
Noul ministrul german de Finanţe, Jörg Kukies (foto), a folosit primul său discurs public de la preluarea mandatului pentru ...
MEDCITY începe lucrările la primul hub medical dedicat din Timișoara
MEDCITY începe lucrările la primul hub medical dedicat din Timișoara
MEDCITY, singurul dezvoltator din România ce activează exclusiv în dezvoltarea unor concepte imobiliare dedicate domeniului ...