La începutul anului trecut, Sonae Sierra anunţa că 35% din suprafaţa de 60.000 mp din Adora Mall din Craiova este închiriată şi că se poartă negocieri cu alţi retaileri. Planurile dezvoltatorului au fost date însă peste cap odată cu deschiderea Electroputere Parc în luna noimebrie a acestui an. Electroputere Parc are o suprafaţă închiriabilă de 71.000 de mp şi a fost dezvoltat de K&S Developments pe fosta fabrică cu acelaşi nume.
„Avem un competitor pe care trebuie să îl respectăm. Trebuie să găsim mijloace să ne diferenţiem de ei (n.r. – Electroputere Parc). Una dintre alternative este să construim un mall de cartier. Nu mai construim un mall de 60.000 mp, deoarce puterea de cumpărare în Craiova nu este foarte mare. Să concurăm cu ei ar fi canibalism. În prezent, lucrările de construcţie la Adora continuă, dar vom lucra doar la o prima fază”, a declarat Ingo Nissen, managing director al Sonae Sierra, ferindu-se să precizeze care este suprafaţa închiriabilă din prima fază a proiectului din Craiova.
Adora Mall a fost anunţat încă din 2008, când oficialii companiei estimau pentru Craiova o investiţie de 140 de milioane de euro. Planurile portughezilor pentru România includeau şi dezvoltarea altor două centre comerciale pe lângă cel de la Craiova: la Bucureşti şi la Ploieşti. Investiţiile totale anunţate înainte de criză au fost de 900 de milioane de euro. Compania a fost însă nevoită să amâne aceste dezvoltări. Chiar şi-aşa, Sonae Sierra nu are în plan vânzarea terenurilor pe care le ţine pentru aceste proiecte.
Frăţia dezvoltatorilor de la Arad
În aceeaşi situaţie au fost puşi şi cei de la AFI Europe, care deţin un teren în Arad, la câţiva zeci de metri de mallul Atrium, deshis în 2010. Cum mai mulţi dezvoltatori au pus ochii pe terenuri în Arad, în aceeaşi zonă, o parte dintre aceştia au îngheţat proiectele. Cei de la AFI Europe anunţau la începutul anului trecut că poiectul AFI Palace Arad a fost modificat, tocmai datorită concurenţei. „Dacă vrem să ne completăm, nu să concurăm, trebuie să ne gândim cum să împingem vizitatorii dintr-un mall într-altul”, declara anul trecut Israle Visel, managerul AFI Palace Cotroceni, care anunţa că va fi construit un pasaj suspendat care să facă legătura dintre cele două centre coemerciale.
Astfel, pe o suprafaţă de 10.000 – 12.000 mp se va construit un magazin de tip DIY, un hypermarket va ocupa o suprafaţă de 10.000 – 14.000 mp şi o galerie comercială. Cea de-a doua fază va include şi 10.000 mp de spaţii de birouri, totul în urma unei investiţii de 35 de milioane de euro. Iniţial, proiectul trebuia să aibă un mall cu o suprafaţă de 93.000 mp, o galerie comercială, un turn cu spaţii de birouri şi un hypermarket. Investiţia anunţată în 2008 pentru acest proiect a fost de 113 milioane de euro.