„Din punct de vedere al ameninţării teroriste, am menţionat către Comisie că această ameninţare este în creştere datorită unor factori pe care i-am explicitat în cadrul Comisiei şi că ne concentrăm mai mult decât în alţi ani pe acest fenomen. Nu e vorba despre o ameninţare directă sau iminentă, dar este o ameninţare în creştere şi aţi văzut evoluţii în Europa şi chiar în ţări vecine legate de fenomenul terorist care ne îngrijorează şi pe noi”, a spus Maior, într-o declaraţie la finalul audierii.
El a fost audiat la Comisia de control a activităţii SRI privind raportul activităţii Serviciului pe 2011.
Maior: În 2011, 58% din informările SRI au fost transmise Guvernului şi doar 28% preşedintelui
Directorul SRI, George Maior, a declarat, marţi, după ce a prezentat Raportul de activitate al instituţiei pe anul 2011 în faţa Comisiei parlamentare de control, că, în 2011, 58% din informările SRI au fost transmise Guvernului şi doar 28% preşedintelui.
„Am evidenţiat faptul că majoritatea informărilor noastre au fost transmise Guvernului, în principal 58% din aceste informări au fost transmise Guvernului şi 28-29% preşedintelui, având în vedere faptul că anul 2011 s-a caracterizat şi din punct de vedere al securităţii naţionale prin efectele acestei crize economice şi financiare, Guvernul având îndatorirea principală şi misiunea de a solicita informaţie, de a consuma informaţie pe aceste chestiuni”, a spus Maior.
Raportul privind activitatea SRI pe 2011, adoptat de Comisia parlamenară de control
Comisia parlamentară pentru controlul SRI a aprobat, marţi, Raportul privind activitatea instituţiei pe anul 2011, care va intra, ulterior, în dezbaterea plenului reunit, spre aprobare, în condiţiile în care Parlamentul a răsmas restant în aprobarea Rapoartelor SRI pe ultimii patru ani.
„Am discutat Raportul de activitate al SRI pe anul 2011. Pot să vă informez că au fost dezbateri pe acest raport, este un raport care se integrează în ceea ce înseamnă programul SRI 2011-2015, este un raport care arată clar preocuprarea SRI în toate domeniile în care este abilitat de lege. S-a punctat în Comisie că Parlamentul este restant, ca instituţie, în a aproba în plenul reunit raportele din ultimii patru ani, care nu sunt aprobate”, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei, Cezar Preda.
El a menţionat şi faptul că Legislativul a rămas în urmă şi în ceea ce priveşte elaborarea pachetului legislativ al Legilor securităţii naţinale.
„Să sperăm că într-un climat politic mai liniştit vom putea, de comun acord, într-un consens, toate forţele politice să reglementăm legislaţia securităţii naţionale la nivelul anului 2012”, a spus Preda.
La rândul său, directorul SRI, George Maior, a precizat că raportul SRI pe 2011 conţine multe referiri la principalele ameninţări, riscuri, dar şi oportunităţi pentru securitatea naţională a României în anul trecut.
„Am menţionat şi anumite schimbări pe care le-am operat la nivel de managament a SRI, în acest interval, alte aspecte legate de dezvoltarea SRI, modernizarea sa, adaptarea la mediul de securitate”, a mai spus Maior.