Potrivit generalului Thierry Burkhard, care l-a primit la Paris pe omologul său suedez Micael Byden, Kievul nu cere sprijin în termeni de oameni, însă NATO, la care Suedia tocmai a aderat, trebuie să se pregătească pentru orice eventualitate.
„Armata ucraineană (…) luptă cu mult curaj, deja cu o remarcabilă eficacitate. Războiul va lua sfârşit atunci când Rusia va înceta să atace”, a declarat şeful Statului Major francez în marja unei conferinţe de presă.
Potrivit lui Burkhard, preşedintele rus Vladimir Putin „şi-a construit manevra cu ideea că occidentalii nu vor merge niciodată (să lupte) în Ucraina, ci se vor limita la a trimite arme. Trebuie să i se arate că el nu va putea utiliza această logică până la capăt, pentru că această idee nu este justă”.
La sfârşitul lui februarie, preşedintele Macron a declarat că trimiterea de militari occidentali în Ucraina „nu poate fi exclusă”, precizând totodată că deocamdată nu s-a decis acest lucru. În pofida controversei declanşate de Franţa şi în cadrul NATO, Macron şi-a asumat ulterior declaraţiile sale, potrivit lui „cântărite” şi „măsurate”, refuzând totodată o „logică a escaladării” cu Moscova.
„Intenţia preşedintelui Republicii Franceze este de a-l face pe Vladimir Putin să înţeleagă că suntem conştienţi de ceea ce se joacă acum în Ucraina”, a insistat generalul Burkhard.
„Un război face ravagii în Europa. Nu putem lăsa ca asta să devină normal”, a declarat la rândul său generalul Byden. „Suedia este gata să-şi asume responsabilităţile, disuasiunea şi apărarea”, a adăugat el.
În ianuarie, comandantul-şef al forţelor armate suedeze a afirmat că suedezii trebuie „să se pregătească mental de război”.
Schimburile militare dintre Franţa şi Suedia vor fi extinse în domenii precum lupta în zona polară sau apărarea civilă în serviciul coeziunii naţionale, domenii în care Suedia este dată adesea drept exemplu, potrivit Statului Major francez.
Suedia şi-a reactivat în 2015 conceptul de „apărare globală”, vizând toate păturile societăţii, după ocuparea Peninsulei Crimeea de către Rusia cu un an înainte. A fost numit şi un ministru al apărării civile.
Pe plan militar, Stockholmul a reintrodus în 2017 o recrutare limitată, a redeschis anul următor o garnizoană pe Insula Gotland, în Marea Baltică, şi a majorat masiv cheltuieile sale pentru apărare, după ce le redusese în timpul Războiului Rece.
Sursa foto: Defense.gouv.fr