Șeful STS: e-Factura folosește tehnologie „open source” pentru reducerea costurilor
„S-a lucrat astfel încât să se reducă costurile de implementare cât mai mult. În acest sens, la nivelul bazelor de date, a fost implementată tehnologie open source, care a redus foarte mult costurile. Ca şi ordin de mărime vă spun că dacă ar fi fost folosite alte tipuri de baze de date proprietare, costurile afişate de către furnizori la nivelul licenţelor şi suportului asigurat pe o perioadă de cinci ani ar fi depăşit 16 milioane de euro. Prin implementarea acestor soluţii, tehnologia open source, au fost reduse la nivelul Ministerului Finanţelor aceste cheltuieli”, a explicat Ionel Sorin Bălan.
El a menţionat că au fost furnizate testele de performanţă, iar testele de securitate la nivelul modelelor au fost implementate şi puse în producţie. De asemenea, instituţia monitorizează permanent la nivelul serviciilor şi la nivelul bazelor de date, având mecanisme de alertare astfel încât să poată interveni şi să facă optimizări.
„Sistemul este construit pe două noduri. Aceste noduri funcţionează în centre de date diferite asigurând astfel mecanismul de bioredundanţă. Unul dintre noduri este găzduit în infrastructura Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a pus la dispoziţie Ministerului de Finanţe prin Centrul Naţional de Informaţii Financiare resurse de procesare, de stocare şi de comunicaţii astfel încât sistemul care permitea tranzacţionarea facturilor în regim business to government să poată asigura tranzacţii la un nivel de performanţă sporită astfel încât să acomodeze şi tranzacţionarea facturilor business to business”, a mai spus Ionel Sorin Bălan.
Sistemul RO e-Factura, prin care facturile emise de către o firmă ajung în acelaşi timp şi la autorităţile statului, dar şi la firma/ instituţia care trebuie să plătească acele facturi, devine obligatoriu de la 1 ianuarie pentru majoritatea firmelor din România (cu câteva excepţii).
În prima etapă a aplicării RO e-Factura, respectiv în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, firmele au obligaţia să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia cu alte companii şi în relaţia cu instituţiile publice. Ulterior, de la 1 iulie 2024, pentru firme devine obligatoriu să factureze direct prin RO e-Factura, altfel vor primi amenzi.