Şeful Templeton Emerging Markets Group anunţă majorarea investiţiilor în China
Referindu-se la încetinirea creşterii economiei chineze la 7,5% estimată pentru acest an, Mobius a dat asigurări că piaţa din China va rămâne o zonă cheie de investiţii a Templeton Emerging Markets Group.
„Vom continua să facem investiţii în China pe o bază foarte selectivă, în special pe segmentul de consum”, le-a declarat jurnaliştilor Mobius. Acesta a adăugat că se va concentra pe companiile care sunt sensibile la cererea pe plan intern, şi a dat exemplul unei firme care produce aditivi şi nutrienţi şi a unei companii care va comercializa ceai în statul chinez.
În prezent, pentru Templeton Emerging Markets Group China reprezintă 25,5% din investiţiile de 50 miliarde de dolari în pieţele emergente, urmată de Thailanda, cu 12%, şi India, cu 9,6%.
Anunţând că în perioada următoare îşi va reduce injecţiile de lichidităţi, Fed a pus sub presiune pieţele emergente.
Recent, preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat că banca centrală a SUA ar putea să-şi încetinească ritmul achiziţiilor de obligaţiuni la finele acestui an şi să oprească complet acest program la mijlocul anului următor. În prezent, Fed cumpără lunar obligaţiuni în valoare de 85 de miliarde de dolari, pentru a stimula creşterea economiei. Anunţând că în perioada următoare îşi va reduce injecţiile de lichidităţi, Fed a pus sub presiune pieţele emergente.
Dar Mobius a afirmat că va fi un avantaj pentru investitori deoarece băncile îşi vor întări bilanţurile şi vor majora creditarea.
„Noi nu suntem de acord cu ideea că reducerea achiziţiilor de obligaţiuni va afecta injecţiile de lichidităţi”, a explicat şeful Templeton Emerging Markets Group.
Acesta a avertizat că ţările cu o balanţă de plăţi slabă se vor confrunta cu dificultăţi dacă vor fi reduse injecţiile de lichidităţi pe plan mondial.
„Două ţări ar putea fi afectate din nou, şi acesta este un mare semn de întrebare, şi acelea sunt Turcia şi Peru”, a declarat Mobius.
Franklin Templeton şi-a stabilit un birou în Bucureşti în mai 2010, cu o echipă de 27 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii sprijiniţi de cei peste 40 de manageri de portofolii şi analişti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.