Informațiile Economica, publicate ieri în exclusivitate, arată, totuși, că cel puțin pe termen scurt, soluția găsită nu va fi reducerea RCA la tariful de referință ci o ajustare a formulei de calcul pentru asiguratul cu risc ridicat astfel încât prețul să scadă substanțial, însă nu obligatoriu la tariful de referință. Nu este vorba despre o nouă plafonare, altfel spus. Conform informațiilor culese de noi de la mai multe surse, cel mai mic preț RCA pentru camioane de peste 16 tone se va reduce cu circa 25%, va ajunge în zona tarifului de referință însă nu chiar acolo și nu fixat prin lege. Este posibil, însă, ca Ștefănescu să se refere la modificări pe termen mediu sau lung despre care nu s-a vorbit până acum.
„În urma discuţiilor purtate aseară, la care au participat din partea ASF domnul preşedinte Alexandru Petrescu şi domnul vicepreşedinte Sorin Mititelu, iar din partea transportatorilor COTAR, APTE, APULUM, UNTRR, FORT, s-a convenit ca valoarea poliţelor RCA pentru autovehiculele de peste 16 tone să se facă la tariful de referinţă, conform Legii 132 bonus – malus, aşa încât cel care va avea categoria B2 – B8 va putea plăti o poliţă RCA mult sub tariful de referinţă”, a declarat , pentru AGERPRES, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu.
Potrivit lui Ştefănescu, discuţiile vor continua în zilele următoare pentru toate categoriile de transport, „astfel încât să oprim preţurile enorme ale poliţelor RCA chiar fără justificare”.
„În acelaşi timp se vor întâlni de urgenţă ministerele implicate pentru emiterea normelor la Legea 132/2017 privind suspendarea poliţelor pe perioada cât autovehiculul este parcat din diferite motive. În opinia noastră şi conform tuturor comunicatelor noastre din anii precedenţi, acestea puteau fi rezolvate de fostul Consiliu ASF, de fostul vicepreşedinte al sectorului Asigurări, Cristian Roşu. Se pare că nimeni nu va răspunde material civil sau penal pentru falimentul/furtul celor două societăţi de asigurări, singurul plătitor va fi cetăţeanul român obligat să cumpere poliţa RCA prin Legea 132/2017, fără a avea o garanţie la despăgubire în cazul unui accident, singurul sprijin rămânând instanţele de judecată”, a adăugat Ştefănescu.