Şeful transportului local din Oradea va prelua managementul transportul public din Abu Dhabi
După ce a preluat în 2009 conducerea transportului public din Oradea, Csuzi Istvan a devenit recunoscut ca profesionist pe plan mondial, el deţinând în prezent şi funcţia de vicepreşedinte al Organizaţiei Mondiale a Transportatorilor Publici, context în care i s-a oferit, cu un contract pe termen nelimitat, funcţia de director general al companiei care se ocupă de transportul public în Abu Dhabi.
‘De fapt, funcţia mea este country general manager pentru că Abu Dhabi este un stat al Emiratelor. Structura cuprinde: Abu Dhabi, ca oraş, care e o insulă mare, cu un milion şi jumătate de locuitori, Al Ain, un oraş de 750.000 de locuitori şi mai este metropolitana Abu Dhabi, cu teritorii externe pe zona de est, între Al Ain şi Abu Dhabi, aici sunt vreo 500.000 de locuitori. Deci, în total, trei milioane de oameni aproximativ. Fiecare din aceste entităţi are câte un director general, câte o secţie, o companie separată, dar cei trei directori generali, plus un director de finanţe şi un director de resurse umane, cei cinci îmi sunt subordonaţi’, a detaliat Csuzi Istvan, pentru Agerpres.
El a precizat că nu demisionează de la conducerea societăţii orădene pentru că în 27 aprilie îi expiră mandatul, pe care îl va îndeplini până la capăt. ‘Nu era necesar să-mi dau demisia pentru că până în 27 aprilie am mandatul. Am hotărâre de prelungire, dar nu o mai semnez pentru că nu-şi mai are rostul. Nu îmi dau demisia, ci îl îndeplinesc până la capăt’, a afirmat el.
Totodată, Csuzi Istvan afirmă că a acceptat oferta din Abu Dhabi după numai o zi petrecută în capitala emirateză. ‘O impresie am, desigur, despre transportul lor public. Este un sistem mult mai mare decât cel orădean: alte nivele, alte cifre, alte categorii. Nu-i mult mai sofisticat decât cel de la noi. Ei au, astăzi, numai autobuze şi în viitorii cinci ani va trebui să pornească şi tramvaiul. Aceasta a fost una din raţiunile pentru care am fost ales (…) Dacă vor fi suspendate sau nu (liniile de tramvai n.red.), încă nu este proiectul gata făcut, nu s-a stabilit sută la sută, poate fi construit atât la nivel terestru, cât şi tramvai suspendat. Având în vedere căldura, s-ar opta pentru suspendat. Dar vă spun că încă sunt discuţii. Astea vor fi marile provocări, să găsim soluţia optimă. Oricum, ca şi fapt divers, dacă aici la Oradea avem dispute cu Primăria pentru cei opt kilometri de linie nouă privind suma de 10-12 milioane de euro, acolo pentru 130 de kilometri bugetul cunoscut de mine este de un miliard şi jumătate de euro’, a detaliat managerul orădean.
El spune că i s-a promis că va avea un grad de autonomie în privinţa deciziilor de luat, iar în privinţa sistemului existent în prezent în Abu Dhabi, compus din peste 50 de linii de autobuze, a constatat unele deficienţe în privinţa semnalizărilor, informării călătorilor, lucruri pe care îşi doreşte să le îmbunătăţească.
Csuzi Istvan mai povesteşte că pregătirea sa de bază este de inginer electronist, iar experienţa în managementul sistemelor de transport public a dobândit-o prin auto-perfecţionare, în urma multor nopţi nedormite.
‘Eu sunt inginer electronist, un inginer electronist care până în 2008 habar n-avea de transportul public, sincer vorbind. Management ştiam, dar totuşi trebuie cunoscute detaliile domeniului în care lucrez. Şi atunci m-am avântat cu perseverenţă, cu multă sârguinţă, nu e laudă de sine, dar asta s-a întâmplat. Multe nopţi nedormite sunt în spatele acestor activităţi. Am învăţat foarte mult. Mi-am terminat doctoratul început înainte, pe eficientizare energetică. Mai am o grămadă de cursuri absolvite, de iso-standardizări. Mi-am perfecţionat engleza pe care o vorbesc fluent. Gramatical, cât de perfect, asta rămâne de văzut. Dar important este ca să te faci înţeles şi aceasta, până acum cel puţin, mi-a reuşit. Franceza şi germana, mai puţin fluent, dar nu mă pierd, pot vorbi, iar maghiara şi româna, foarte bine. Sper să ne reîntâlnim cu presa bihoreană, la şase luni după ce voi pleca în Emirate, ca să povestim’, a spus el.
Totodată, el a mai spus că nu îşi face probleme în privinţa vieţii sociale din Abu Dhabi atât pentru el, cât şi pentru soţia sa, deoarece în capitala Emiratelor sunt foarte mulţi români şi est-europeni. ‘Deja am vreo şapte persoane care ne-au anunţat că abia ne aşteaptă şi ce bine va fi. Din Vancouver m-au contactat nişte braşoveni care merg deseori la Abu Dhabi să ţinem legătura. Nu vă vine să credeţi câţi români sunt acolo!’, a mai relatat Csuzi Istvan.
În cei opt ani în care Csuzi Istvan a condus societatea Oradea Transport Local (OTL) SA, au fost realizate progrese importante în sistemul de transport public, atât în ceea ce priveşte dotarea şi cumpărarea unor tramvaie noi, similare cu cele din Viena, achiziţionarea de autobuze moderne, cât şi pe partea de infrastructură şi mentenanţă.
De asemenea, s-au realizat staţii cu sisteme electronice de afişaj şi informare a călătorilor, un dispecerat modern, sistemul de e-ticketing, plata electronică sau prin SMS a biletelor. Mare parte a spaţiilor dintre şine au fost înierbate, pentru protecţia mediului, s-au construit staţii de transfer la intrările în oraş, autogări noi, s-au extins reţelele de transport în oraş, în zona metropolitană, dar şi peste graniţa româno-ungară.