Ucraina, ţară care trece printr-o profundă criză politică şi economică, ‘are nevoie de fundaţii pentru a-şi reconstrui economia şi acestea trebuie să vină de la Fondul Monetar Internaţional’, a declarat Jacob Lew în faţa unei comisii a Senatului american. ‘Acesta va reprezenta un pachet care ar putea să se ridice la peste 15 miliarde de dolari’ a adăugat Jacob Lew, apreciind că nicio ţară nu va putea furniza de una singură o asemenea finanţare.
Anterior noul guvern de la Kiev a anunţat că se aşteaptă să primească ‘cel puţin’ 15 miliarde de dolari de la FMI, însă instituţia financiară internaţională a refuzat să facă orice estimare înaintea concluziilor misiunii experţilor săi care se află în vizită de lucru în Ucraina.
De asemenea, Jacob Lew a subliniat importanţa FMI în sprijinirea Ucrainei având în vedere calitatea Fondului de prima instanţă de ajutor şi în acest context a făcut un apel către membrii Congresului să adopte rapid o reformă a resurselor permanente (cotele părţi) ale FMI. Jacob Lew a spus că această reformă, care ar creşte de asemenea influenţa ţărilor emergente în cadrul FMI, ar permite Ucrainei să împrumute fonduri de urgenţă în valoare de 1,6 miliarde de dolari, în loc de un miliard în prezent.
Pe lângă programul de asistenţă cu FMI cerut de Ucraina, SUA au oferit Kievului o garanţie de credit în valoare de un miliard de dolari, o propunere pe care Senatul american ar urma să înceapă să o examineze miercuri în acelaşi timp cu reforma resurselor FMI.
Ucraina poartă în prezent discuţii cu Fondul Monetar Internaţional pentru un nou program de asistenţă financiară. Noul Guvern interimar de la Kiev a anunţat că vrea să obţină de la FMI 15 miliarde de dolari pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, iar ministrul ucrainean de Finanţe, Oleksander Shlapak, a estimat că, în cel mai optimist scenariu, Ucraina va primi bani de la FMI abia în luna aprilie.