Şeful UniCredit a invitat echipa managerială de la Commerzbank la discuţii privind o posibilă fuziune

11 09. 2024
UniCredit HQ

Anterior, UniCredit, a doua mare bancă italiană, a informat că a preluat o participaţie de 9% la Commerzbank, iar aproape jumătate din această participaţie a fost preluată de la Guvernul german, care vrea să iasă din capitalul Commerzbank, la 16 ani după ce a intervenit pentru salvarea băncii.

Abordarea UniCredit este cel mai puternic semnal că banca italiană vrea să preia Commerzbank.

Un purtător de cuvânt de la Commerzbank, care va organiza miercuri seara o reuniune a Consiliului de administraţie pentru a discuta subiectul UniCredit, nu a confirmat dar nici nu a infirmat că a fost făcută o abordare.

Analiştii susţin de mult timp că o fuziune între UniCredit şi Commerzbank ar fi una dintre cele mai atractive combinaţii din sectorul bancar european, având în vedere că există foarte puţine suprapuneri regionale între operaţiunile germane ale celor două bănci. HypoVereinsbank, pe care UniCredit a cumpărat-o în 2005, este mai profitabilă decât Commerzbank şi are o prezenţă puternică în regiunile Bavaria şi Hamburg, în timp ce Commerzbank este prezentă pe întreg teritoriul Germaniei.

O fuziune între UniCredit şi Commerzbank, un proiect pe care grupul bancar italian l-a mai analizat şi în 2019, ar fi fost prima mare tranzacţie transfrontalieră din sectorul bancar european care este unul fragmentat. Această fragmentare a pieţei bancare europene este un handicap pentru băncile de pe continent, care au pierdut teren în raport cu rivalii americani în ceea ce priveşte profitabilitatea şi cota de piaţă.

Grupul UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, Grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.