Şeful UniCredit exclude posibilitatea unui val de fuziuni şi achiziţii în sectorul bancar din Europa

Directorul general al grupului bancar italian UniCredit, Jean Pierre Mustier, exclude posibilitatea unui val de fuziuni şi achiziţii în rândul băncilor europene, având în vedere obstacolele care se ridică în calea unor astfel de tranzacţii, acestea fiind ultimele sale comentarii destinate să calmeze speculaţiile potrivit cărora banca italiană este interesată de Commerzbank, informează Bloomberg. 
Economica.net - lun, 13 mai 2019, 12:55
Şeful UniCredit exclude posibilitatea unui val de fuziuni şi achiziţii în sectorul bancar din Europa

„Fuziunile în Europa sunt foarte greu de realizat pentru că sunt foarte multe lucruri care trebuie urmărite: costurile trebuie ţinute sub control, capitalul trebuie să fie unul potrivit, riscurile de execuţie şi guvernare trebuie să fie la un nivel adecvat”, a declarat luni Jean Pierre Mustier, într-un interviu pentru Bloomberg Television. „Nu vor fi prea mult fuziuni în viitorul apropiat în Europa. Nici interne şi nici transfrontaliere”, a adăugat Mustier.

UniCredit este menţionat printre băncile europene care sunt intresate de preluarea băncii germane Commerzbank AG, după ce discuţiile dintre Commerzbank AG şi Deutsche Bank AG s-au încheiat luna trecută fără un acord. Sursele citate de Bloomberg susţin că UniCredit a discutat în trecut cu Guvernul german despre o posibilă ofertă pentru Commerzbank AG.

Mustier a reiterat luni că planul strategic al UniCredit este bazat pe o creştere organică, chiar dacă cea mai mare bancă italiană a lăsat să se înţeleagă că în viitor ar putea lua în considerare şi alte opţiuni.

„Este important pentru noi să creştem pe baze în întregime organice. Aceasta este ceea ce trebuie să facem în cadrul planului nostru”, a spus Mustier, refuzând să comenteze ceea ce el numit drept „zvonuri şi speculaţii”.

De la numirea lui Jean Pierre Mustier în fruntea UniCredit, în 2016, banca italiană a demarat un vast proces de reorganizare care s-a reflectat în mod pozitiv asupra rezultatelor sale financiare şi solidităţii capitalului. UniCredit a derulat o majorare de capital de 13 miliarde euro, a vândut mai multe active şi credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde euro şi a eliminat 14.000 de posturi.

Aceste măsuri sunt destinate să ajute banca să îşi îmbunătăţească portofoliul de risc şi capitalul, să majoreze creditarea şi să îi ofere o mai mare flexibilitate pentru majorarea dividendelor, „lucru de care sunt interesaţi acţionarii noştri”, a spus Mustier adăugând că „fiecare ţară europeană în care suntem prezenţi este strategică pentru noi”.

UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Lotul 1 Dumbrava - Mizil al A7 Ploiești - Buzău va fi dat în trafic luni la ora 16:00, potrivit unor informații transmise anterior de către oficialii de la Drumuri. În total, anul acesta se va......
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, ...
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură ...
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...