Unilever, al doilea mare producător de bunuri de larg consum din lume, obţine peste jumătate din vânzări în ţări precum India şi China.
‘Statele emergente sunt economii relativ solide dar în continuare fragile. Iar în prezent acestea nu sunt ajutate nici de cerea slabă care vine din Europa şi SUA. Acest lucru va mai dura câţiva ani şi va fi corectat doar dacă vor fi adoptate unele reforme’, a spus Paul Polman.
Investitorii au pompat bani pe pieţele emergente după 2008, ca urmare a valului de lichidităţi generat de băncile centrale. La mijlocul acestui an preşedintele Rezervei federale americane, Ben S. Bernanke, a declarat că este posibil ca în acest an Fed să înceapă să-şi reducă stimulentele, ceea ce a afectat monedele ţărilor emergente. ‘Oamenii au început să creadă că dobânzile vor începe să crească în SUA pe măsură ce fondurile vor reveni. În consecinţă, multe din monedele statelor emergente s-au depreciat cu 10-15%. Din fericire aceste ţări sunt solide astfel că nu vom avea o nouă criză asiatică’, a mai spus directorul Unilever.
Paul Polman este primul director general al unei companii multinaţionale care a săptămâna trecută a fost premiat de fundaţia ducelui de Edinburgh pentru eforturile Unilever de a reduce pagubele asupra mediului înconjurător.
Unilever este prezent în peste 100 de ţări. Compania este pe piaţa românească din anul 1995. Unilever South Central Europe coordonează din Bucureşti operaţiunile în şapte ţări din zonă – România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Albania, Macedonia şi Moldova. Prin cele 100 de ţări în care este prezentă, compania are 163.000 de angajaţi, iar în 2009 volumul vânzărilor a atins 40 de miliarde de eur