Şeful Volkswagen anunţă reducerea investiţiilor, ca răspuns la scandalul emisiilor
‘Soluţiile tehnice pentru rezolvarea problemelor sunt vizibile. Totuşi, consecinţele financiare şi comerciale nu sunt clare. Prin urmare, vom revizui toate investiţiile planificate, iar cele care nu sunt urgente vor fi amânate sau eliminate. Ne vom ajusta programul de eficienţă. Voi fi foarte deschis: aceste schimbări vor fi dureroase’, a explicat şeful VW în faţa a aproximativ 20.000 de angajaţi reuniţi la sediul central al companiei.
Mueller a arătat, de altfel, că Volkswagen se aşteaptă la consecinţe financiare importante de pe urma scandalului emisiilor poluante şi în consecinţă va amâna sau anula investiţiile care nu sunt esenţiale.
La rândul său, preşedintele comitetului de întreprindere de la Volkswagen, Bernd Osterloh, a avertizat că scandalul emisiilor va avea un impact asupra rezultatelor financiare ale diviziei auto precum şi asupra primelor distribuite angajaţilor. În schimb, Osterloh a subliniat că pentru moment locurile de muncă sunt în siguranţă.
Recent, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au anunţat că bugetul de investiţii planificat de VW până în 2018, în valoare de 100 miliarde de euro, va fi redus ca răspuns la scandalul emisiilor.
Marţi, acţiunile Volkswagen au urcat la Bursa de la Frankfurt cu 2%. Acţiunile Volkswagen au coborât, săptămâna trecută, până la un minim record al ultimilor patru ani, pe măsură ce autorităţile de reglementare din mai multe state au lansat investigaţii referitoare la producătorul auto german.
Grupul Volkswagen a recunoscut, recent, că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a forţat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche.
Duminică, publicaţia germană ‘Bild am Sonntag’ anunţa că o investigaţie internă la VW a arătat că unii ingineri au recunoscut că în 2008 a fost instalat un software care permitea maşinilor cu motor diesel să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Decizia ar fi fost luată deoarece inginerii au constatat că nu există niciun mod în care să poată fi îndeplinite cerinţele privind standardele pentru emisii şi controlul costurilor.
Pe lângă repararea celor 11 milioane de vehicule implicate în scandalul vehiculelor echipate cu motoare diesel trucate, Volkswagen se confruntă cu perspectiva unor amenzi care ar putea să se ridice la 7,4 miliarde de dolari numai în SUA, potrivit analiştilor de la firma Sanford C. Bernstein Ltd., precum şi cu pierderea încrederii investitorilor şi consumatorilor. Luna trecută Volkswagen a informat că a pus deoparte 6,5 miliarde de dolari pentru a face faţă costurilor scandalului emisiilor.
Potrivit surselor interne citate de Bloomberg, liderii sindicali cer echipei de conducere de la Volkswagen vor să reducă cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare în timp ce managementul vrea să scadă şi cheltuielile cu personalul. Volkswagen are aproximativ 600.000 de angajaţi la nivel mondial şi anul trecut bugetul său pentru cercetare&dezvoltare a fost de 17,4 miliarde de dolari, mai mare decât bugetele combinate pentru R&D ale Ford Motor Co. şi General Motors Co.