„Volkswagen are nevoie de un nou început, de asemenea, în ceea ce priveşte personalul. Eu deschid drumul pentru un nou început prin demisia mea”, a spus Winterkorn într-o declaraţie de presă.
El a declarat că este şocat de evenimentele din ultimele zile, mai ales de faptul că deficienţe de această amploare au fost posibile în Grupul Volkswagen.
Fostul director al VW a adăugat că face acest gest în interesul companiei, „deşi nu am fost conştient de nicio neregulă de care să fiu eu responsabil”.
Compania încă nu a dezvăluit numele succesorului lui Martin Winterkorn, cu toate că zvonurile îl indică pe actualul director de la Porsche, Matthias Müller. Totuşi, producătorul auto a spus că va analiza propunerile de personal vineri, când se va întruni board-ul.
Potrivit autorităţilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au încălcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon: modelul de Volkswagen Jetta din perioada 2009-2014, modelele Beetle şi Golf, precum şi modelul Volkswagen Passat din 2014-2015 şi modelul Audi A3. Grupul Volkswagen a recunoscut instalarea dispozitivului electronic care induce în eroare sistemele de măsurare a noxelor.
Scandalul emisiilor în care este implicată compania Volkswagen va costa miliarde de euro şi ar putea întina numele întregii industrii auto din Germania. Compania a emis, de-a lungul timpului, pretenţii extrem de îndrăzneţe legate de cât este de prietenoasă cu mediul înconjurător, afirmând, adesea, că stă mult mai bine la acest capitol faţă de celelalte companii auto, şi are o reputaţie legată de fiabilitatea şi calitatea produselor sale.
Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a spus ca Volkswagen ar putea avea de plătit daune de până la 18 miliarde de dolari pentru că a trişat la testele de emisii pe unele maşini diesel.
Economiştii au început să-şi exprime îngrijorarea privind impactul scandalului Volkswagen (VW) asupra creşterii PIB-ului Germaniei, cea mai mare economie europeană, transmite AP.
Economia germană a înregistrat un avans de 0,4% în trimestrul doi din 2015, după o creştere de 0,3% în primele trei luni ale acestui an. Comparativ cu cel de-al doilea trimestru al anului trecut, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%.
Carsten Brzeski, economist şef la ING Germania, a apreciat că actuala criză a refugiaţilor şi ‘şocul Volkswagen’ reprezintă noi riscuri la adresa economiei germane. Este neclar care va fi impactul crizei VW dar economia va fi afectată, ţinând cont de mărimea companiei. VW este ‘unul dintre cei mai importanţi campioni globali ai Germaniei şi un motor de creştere semnificativ al economiei’, susţine Brzeski.
Şi Jennifer McKeown de la Capital Economics a apreciat că scandalul Volkswagen reprezintă un nou risc la adresa activităţii economice din Germania, alături de încetinirea din China.
După ce au scăzut sub 100 de euro, pentru prima dată în aproape patru ani, miercuri titlurile VW înregistrau o creştere de 2,5%, la 108,5 euro. Luni şi marţi, acţiunile celui mai mare producător auto din lume au scăzut la Bursa de la Frankfurt cu 20% şi, respectiv, 17%. Din cauza declinului acţiunilor, VW a pierdut săptămâna aceasta aproape 25 de miliarde de euro (28 miliarde de dolari) din capitalizarea de piaţă.
Reprezentanţii landului german Saxonia Inferioară, care deţine o participaţie de 20% în Volkswagen, au anunţat marţi că investigaţiile demarate de autorităţile din SUA au sporit îndoielile referitoare la acurateţea datelor privind poluarea publicate de toţi producătorii auto. În 2007, Saxonia Inferioară a cumpărat acţiuni Volkswagen în valoare de 41 de milioane de euro pentru a-şi menţine participaţia la 20%, în urma căreia îşi păstrează nivelul maxim al drepturilor de vot.
Marţi, publicaţia ‘Tagesspiegel’ scria că Winterkorn va fi demis în urma acuzaţiilor autorităţilor din SUA, citând surse din Board-ul de supraveghere al companiei germane. Potrivit publicaţiei citate, Martin Winterkorn urmează să fie înlocuit cu şeful diviziei Porsche, Matthias Mueller. Un purtător de cuvânt al VW a descris informaţiile din ‘Tagesspiegel’ drept ‘ridicole’, în timp ce un purtător de cuvânt al Porsche a anunţat că Matthias Mueller este în prezent la reuniunea Boardului Volkswagen, de la sediul central din Wolfsburg.
Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a anunţat miercuri că analizează cu mare atenţie scandalul în care este implicată compania germană Volkswagen (VW) dar acesta ar putea fi un caz izolat, transmite Reuters. ‘Nu există dovezi că este o problemă la nivelul industriei auto’, se arată în declaraţia ACEA.
Marţi, cel mai mare producător auto din lume a anunţat că va constitui provizioane de 6,5 miliarde de euro pentru a acoperi costurile legate de scandalul poluării.