Şeful Volkswagen nu exclude răscumpărarea unor maşini afectate de scandalul emisiilor în SUA

Economica.net
12 01. 2016
volkswagen_675849357589430_38399400

‘În unele cazuri, repararea maşinilor va fi foarte uşoară, în altele va fi extrem de costisitoare, iar în acele cazuri va trebui să negociem dacă nu ar fi mai bine să aducem înapoi la Volkswagen unele vehicule. În teorie este posibil’, a declarat Matthias Mueller, la Salonul Auto de la Detroit.

Într-un alt interviu, acordat Reuters TV, şeful VW a dat asigurări că suma de 6,7 miliarde de euro (7,28 miliarde de dolari) pusă deoparte pentru repararea tuturor maşinilor afectate de scandalul emisiilor este suficientă.

‘Am pregătit 6,7 miliarde de euro pentru repararea tuturor vehiculelor pe plan global. Presupunem că ar trebui să fie suficient’, a afirmat Mueller.

Acesta a anunţat că VW va propune Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) un nou convertor catalitic care ar putea fi montat la aproximativ 430.000 de vehicule echipate cu softul care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Miercuri, Matthias Mueller se va întâlni cu Gina McCarthy, administratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA, pe fondul negocierilor care se desfăşoară între VW şi EPA pentru ca acele aproape 600.000 de vehicule diesel implicate în scandalul emisiilor să respecte normele de poluare. Şeful VW va propune soluţiile tehnice ce vor fi folosite pentru repararea vehiculelor, o ofertă ‘teoretică’ pentru răscumpărarea maşinilor şi calendarul reparaţiilor.

De asemenea, Matthias Mueller şi-a exprimat optimismul privind perspectivele privind evoluţia vânzărilor VW în acest an. Întrebat dacă şi în acest an grupul se va confrunta cu un declin al vânzărilor, Matthias Mueller a răspuns: ‘Ne confruntăm cu o situaţie dificilă pe plan global, aşteptăm să vedem cum va evolua. Avem un portofoliu de produse extrem de atractiv şi suntem încrezători că vom avea succes în 2016’.

Luni, VW a anunţat creşterea vânzărilor anuale în America de Nord (4,4%) şi Europa Occidentală (4,8%), în ciuda scandalului emisiilor. Pe plan global, livrările Volkswagen au scăzut anul trecut cu 2%, la 9,931 milioane de unităţi.

Comentând aceste date, Matthias Muller a precizat: ‘Livrarea a aproape zece milioane de vehicule este un rezultat excelent, în special ţinând cont de condiţiile dificile de pe unele pieţe precum şi de scandalul emisiilor, din ultimul trimestru din 2015’.

Grupul a anunţat că situaţia tensionată din Rusia, care a provocat o scădere de 36,8% a vânzărilor în 2015, a continuat să afecteze livrările din Europa Centrală şi de Est.

În Brazilia s-a înregistrat anul trecut un declin al vânzărilor de 38,1%. Rusia şi Brazilia sunt afectate de scăderea preţurilor materiilor prime, volatilitatea de pe piaţa valutară şi încetinirea economiei mondiale.

‘Deşi evoluţiile de pe pieţele din Rusia şi Brazilia au avut un impact considerabil asupra livrărilor brandurilor noastre, am înregistrat progrese în Europa’, a declarat şeful VW.

Consumatorii germani au rămas loiali, vânzările VW pe această piaţă înregistrând un avans de 4% anul trecut.

Vânzările Volkswagen în China, cea mai mare piaţă auto din lume, au scăzut uşor anul trecut, la 3,55 milioane de vehicule, de la 3,68 milioane de unităţi în 2014.

În China, VW produce vehicule împreună cu SAIC Motor şi China FAW Group.

Vânzările brandurilor Volkswagen şi Audi au scăzut la 2,63 milioane şi, respectiv, 570.000 de unităţi, în timp ce diviziile de lux Porsche şi Lamborghini au raportat livrări în creştere, de 58.000 de unităţi şi, respectiv, 278 vehicule.

Săptămâna trecută, Departamentul american al Justiţiei şi-a anunţat intenţia de a cere despăgubiri companiei germane pentru instalarea ilegală a unui soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. De asemenea, EPA a anunţat că propunerile înaintate până acum de VW în privinţa tehnicilor care vor permite automobilelor să îndeplinească integral cerinţele autorităţilor de reglementare sunt inadecvate.

Daunele pe care ar urma să le plătească Volkswagen în SUA, alături de subsidiarele sale Audi şi Porsche, s-ar putea ridica la miliarde de dolari, a declarat un oficial de la Departamentul american al Justiţiei. Analiştii estimează că amenzile ar putea depăşi 90 miliarde de dolari, sau 37.500 dolari per vehicul. Sunt vizate aproape 600.000 de vehicule.

De asemenea, grupul german este investigat pentru că ar fi indus în eroare consumatorii şi autorităţile de reglementare din SUA.

În septembrie, EPA a acuzat VW că a instalat softul care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale.

Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că în perioada 2005 – 2015 a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 500.000 în SUA) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Până acum, grupul auto a confirmat că numai în SUA a manipulat rezultatele privind poluarea cu oxid de azot, în condiţiile în care testele din America de Nord sunt mai riguroase decât cele din Europa.

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.