Şeful VW: Rechemările încep în ianuarie, dar „Volkswagen va străluci din nou” abia peste doi-trei ani

Economica.net
07 10. 2015
volkswagen_48403700_55642200

‘Dacă totul decurge conform planului, putem începe rechemările în ianuarie. Toate maşinile trebuie reparate până la sfârşitul lui 2016’, a precizat şeful companiei germane.

Un purtător de cuvânt al VW a explicat că pe piaţa americană remedierea trebuie să fie aprobată în primul rând de Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA), scrie Agerpres.

Mueller a declarat pentru FAZ că doar câţiva angajaţi ar fi fost implicaţi în scandalul emisiilor şi a exclus posibilitatea ca predecesorul său, Martin Winterkorn, să fi ştiut ceva de aceste probleme.

Grupul VW va deveni mai mic şi mai puţin centralizat, iar contribuţia fiecărui model şi brand la câştigurile companiei va fi atent analizată, a afirmat şeful VW. Acesta a adăugat că actuala criză reprezintă o oportunitate pentru restructurarea companiei, astfel încât brandurile să obţină mai multă responsabilitate.

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.

Marţi, acţiunile Volkswagen au urcat la Bursa de la Frankfurt cu 2%. Acţiunile Volkswagen au coborât, săptămâna trecută, până la un minim record al ultimilor patru ani, pe măsură ce autorităţile de reglementare din mai multe state au lansat investigaţii referitoare la producătorul auto german.

Grupul Volkswagen a recunoscut, recent, că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a forţat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche.

Duminică, publicaţia germană ‘Bild am Sonntag’ anunţa că o investigaţie internă la VW a arătat că unii ingineri au recunoscut că în 2008 a fost instalat un software care permitea maşinilor cu motor diesel să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Decizia ar fi fost luată deoarece inginerii au constatat că nu există niciun mod în care să poată fi îndeplinite cerinţele privind standardele pentru emisii şi controlul costurilor.

Pe lângă repararea celor 11 milioane de vehicule implicate în scandalul vehiculelor echipate cu motoare diesel trucate, Volkswagen se confruntă cu perspectiva unor amenzi care ar putea să se ridice la 7,4 miliarde de dolari numai în SUA, potrivit analiştilor de la firma Sanford C. Bernstein Ltd., precum şi cu pierderea încrederii investitorilor şi consumatorilor.

Luna trecută, Volkswagen a informat că a pus deoparte 6,5 miliarde de dolari pentru a face faţă costurilor scandalului emisiilor.