Şeitan, Mediapost Hit Mail: Pierderile magazinelor mici care nu pot vinde online se ridică la circa un milion de euro pe zi

Pierderi zilnice ale micilor magazine care nu pot vinde în mediul online se ridică la aproximativ un milion de euro zilnic, a estimat, într-un interviu online pentru ECONOMICA.NET, Marian Şeitan, director general al Mediapost Hit Mail, companie care activează pe piaţa serviciilor de marketing direct, deţinută de Poşta Franceză.
Lidia Neagu - mar, 21 apr. 2020, 18:52
Şeitan, Mediapost Hit Mail: Pierderile magazinelor mici care nu pot vinde online se ridică la circa un milion de euro pe zi

Integratorul de servicii de marketing direct Mediapost Hit Mail, deținut de Poșta Franceză, este prezent pe piața locală de 23 de ani și a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri de 25,3 milioane euro, fiind lider pe segmentul său de activitate. Compania asigură pentru clienții săi logistica pentru promoții de consumatori, pentru cluburi de fidelizare și incentive, logistica pentru comerțul electronic, materiale promoționale și materiale POS, precum și soluții de comunicare multi-canal.

Compania are în prezent peste 400 clienți activi și operează în România, cu filiale în București și Cluj Napoca, precum și în Bulgaria prin subsidiara din Sofia.

Micile afaceri care până acum vindeau aproape exclusiv offline trebuie să migreze în online pentru a evita falimentul. Cât de rapid se pot muta în online şi cu ce costuri din punct de vedere al investiţiei?

Dacă ținem cont că oamenii care știu să configureze site-uri de e-commerce sunt foarte aglomerați în perioada aceasta, estimez un termen de una până la trei săptămâni până la prima vânzare online, în funcție de gradul de complexitate al magazinului online, și costuri începând cu 1.000 de euro și terminând cu zeci de mii de euro. Partea bună este că aceste costuri de lansare pot fi recuperate din doar câteva zile de vânzare online.

Ce presupune din punct de vedere logistic mutarea în online?

Dacă magazinul are un depozit și îl poate folosi, trebuie create fluxuri și procese, realizat trainingul angajaților și încheiate contracte cu firme de curierat. Dacă nu, sau/ și dacă dorește să poată măsura și să aibă costuri direct proporționale cu comenzile, magazinul poate face contract cu o firmă specializată, precum a noastră, care poate prelua toata logistica magazinului online. Odată ajunse în depozitul fulfiller-ului, mărfurile vor fi receptionațe și introduse în gestiune, iar produsele care nu au coduri de bare le vor primi, iar acestea vor fi încărcate în magazinul online.

Aveti o statistică despre numărul de magazine care au făcut deja pasul în online, dar şi profilul acestora?

Estimăm că doar câteva mii de magazine din cele peste 100.000 care s-au închis au un magazin online. Sunt oferite în special produse destinate companiilor, care au înregistrat cumpărături în scădere accentuată în ultima lună.

Dar despre numărul magazinelor care ar trebui să facă acest pas şi nu au făcut-o până acum?

Probabil 95% dintre magazine „stau pe marfă”, sunt încă în expectativă, așadar cumulează pierderi.

Ce pierderi estimaţi că au înregistrat aceste mici afaceri care nu pot vinde în online?

Am estimat că magazinele care nu comercializau produse alimentare vindeau în valoare de circa 15 milioane euro pe zi. Din acestea, probabil că marile companii aveau maximum două treimi, deci magazinele mici vindeau de cel puțin 5 milioane euro zilnic. Dacă marja lor brută medie este de 40%, asta înseamnă că în fiecare zi dispar 2 milioane euro de marjă brută a micilor magazine! E adevărat că și costurile fixe se reduc în această perioadă, în primul rând cele salariale. Mai puțin spre deloc se reduc costurile de chirii, ceea ce cauzează un adevărat război pe piață, între chiriași și proprietarii de spații comerciale. Pe acest raționament, putem estima pierderi zilnice de circa un million euro pentru micile magazine care nu pot vinde în mediul online!

Este posibil ca pentru multe afaceri, mai ales cele deschise de curând, ca investiţia pentru digitalizarea canalului de vânzări să fie un cost pe care momentan nu şi-l pot permite. Ce pot face acestea, aveţi vreo soluţie sau vreun sfat?

Cel mai bun sfat este să caute furnizori, atât de soluții informatice cât și de logistică, care să aibă încredere în ei și să accepte ca plata configurării canalului de vânzări online să se realizeze din vânzările online generate împreună. Parteneriatele au o foarte mare valoare în această perioadă. Este evident că investiția merită, deoarece ponderea vânzărilor online va crește continuu, atât în viitorul apropiat cât și în cel îndepărtat.

Aveţi o estimare a unui eventual număr de falimente pentru magazinele care nu pot face pasul către online?

Prefer să nu fiu purtătorul veștilor rele. Evitarea unui astfel de final nefericit depinde într-o oarecare măsură și de susținerea autorităților, dar în primul rând de calitatea deciziilor pe care le ia antreprenorul. Eu sunt convins că există soluție pentru orice problemă și că orice companie poate evita falimentul.

Aveti soluţii şi pentru micii fermieri care nu îşi mai pot vinde produsele în pieţe sau târguri?

Da, în grupul nostru există o companie specializată în soluții de marketing de fidelizare, Create Direct, care deține o platformă de fidelizare, denumită Rewardiful. Această companie a lansat zilele acestea platforma www.inpiata.ro, unde fermierii își pot expune produsele. Aceștia pot opta pentru propria pagină, prin platforma InPiata.ro sau pot vinde laolaltă cu alți producători, prin pagina http://bunatati.inpiata.ro. Spre deosebire de alte astfel de platforme, noi vom oferi și opțiune de livrare, pentru că grupul nostru are resurse logistice.

Cum credeţi ca se va schimba mediul de business, dar şi societatea/obiceiurile de consum, după ce această pandemie va trece?

Pandemia va accelera digitalizarea businessurilor și trecerea către online, ceea ce va crea un plus de eficiență, benefic pentru societate. De asemenea, societatea va avea un apetit mai mare pentru inovare și schimbare. Deși sunt conștient că mulți mă vor contrazice, eu cred ca oamenii activi și curajoși o vor duce bine în continuare. Nu mă pot gândi la șomaj, când văd în jurul meu atât de multă cerere solvabilă nesatisfăcută, așadar cel puțin pentru antreprenorii din digital, posibilitățile sunt nelimitate anul acesta.

În 2019 aţi obtinut o cifră de afaceri de 25,3 milioane de euro. Cât estimaţi pentru acest an?

Sunt foarte multe variabile în acest moment. Bugetul nostru în 2020, pentru România și Bulgaria, era de 28 de milioane. Cred că putem termina anul cu orice cifră de afaceri între 20 și 28 de milioane euro.

În ce fel vă afectează pe dumneavostră acestă criză?

Criză mă afectează în toate modurile, nimic nu mai e ca înainte. În acest moment, nu pot decât să spun că abia aștept să ieșim cu toții din izolare!

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de intrare în faliment și că a obținut o nouă finanțare de 100 de milioane......
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...