Corporațiile-gigant cu sedii la Londra și zeci de mii de angajați își reduc spațiile de birouri. Un alt nume se adaugă pe lista companiilor. Este vorba de British Petroleum (BP) care își reduce birourile și trece la un program de muncă hibrid, notează publicația The Telegraph. Cu profituri în scădere, marile corporații caută să-și optimizeze costurile.
Compania și-a anunțat 25.000 de angajați care lucrează la birouri că vor lucra de acasă două zile pe săptămână în pregătirea pentru un program de lucru flexibil post-pandemie. Compania are un program de restructurare și tăiere a costurilor, care prevede reducerea cu 10.000 a posturilor de lucru și a portofoliului de proprietăți.
Într-o întâlnire virtuală de luna trecută, șeful companiei le-a spus angajaților că noul aranjament hibrid se va aplica pentru mai mult de 6.000 din angajații din Marea Britanie, inclusiv pentru mai mult de 2.000 de angajați din Londra. Noua măsură va fi aplicată începând cu această vară, atunci când este așteptată revenirea trepatată la birouri a angajaților. Compania a vândut sediul din St. James, pe care l-a reînchiriat pentru 500 de angajați, și între timp caută spații mai mici.
British Petroleum trece prin cel mai mare plan de restructurare din istoria sa sub conducerea lui Bernard Looney, care vrea să facă din BP o companie mai verde, prin reducerea cu 40% a producției de petrol în aceasă decadă și trecerea spre energii regenerabile. 2020 a fost primul an cu pierderi pentru gigantul petrolier de la dezastrul din 2010, pe fondul reducerii cererii pentru petrol din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.
Aviva spre exemplu, care are 16.000 de angajați în Regatul Unit, a anunțat încă din luna ianuarie că va închide din birourile și va permite angajaților să lucreze de acasă. „Modul în care folosim spațiile de birouri se schimbă”, au spus reprezentanții companiei citați de BBC. Compania va renunța la spații cu o suprfață totală de circa 50.000 de mp, adică 30% din ce are închiriat și caută un sediu mai mic la Londra.
Și HSBC a anunțat că își va reduce cu 40% spațiul de birouri. Executivii companiei au declarat că succesul muncii la distanță înseamnă pentru bancă reducerea călătoriilor de afaceri, dar și a spațiilor de birouri în următorii ani. Directorul companiei vrea să păstreze sediul principal din Canary Warf, dar probabil va renunța la altele din Londra, pe măsură ce se contractele se apropie de perioada de reînnoire, mai scrie The Guardian. Și în cazul HSBC, decizia a venit și pe fondul scăderii profitului cu o treime.
În România, BCR a anunțat că pregătește un program pentru continuarea muncii de acasă. Cu 90% din angajați care lucrează de acasă, banca are în lucru un proiect care ia in calcul cererea crescută pentru telemuncă și pentru birouri flexibile în cele două clădiri din București unde are închiriate sedii. După finalizarea acestuia, BCR va putea estima care sunt nevoile companiei în ceea ce privește spațiul de birouri.
Dacă nu era pandemie, 2.000 de angajați ar fi mers la birou. Banca a închiriat spații de birouri cu o suprafață cumulată de 32.000 de mp în clădirea de birouri The Bridge, deținută de frații Dragoș și Adrian Pavăl, dar și clădirea Bucharest Business Garden, deținută de Vastint, ambele în zona Orhideea.
90% dintre aceștia lucrează de acasă din martie 2020. Și pentru moment, sistemul de telemuncă se păstrează. Întoarcerea la birouri se va face în funcție de evoluția pandemiei, pas cu pas, când situația va permite acest lucru.