Zalando, cel mai mare retailer online de modă din Europa, a revenit pe profit în al doilea trimestru al anului, în ciuda faptului că vânzările au scăzut cu 4%, până la 2,6 miliarde de euro, din cauza inflației și a unor blocaje logistice, potrivit raportului financiar al companiei.
De asemenea, compania germană a obținut un profit EBIT de 77,4 milioane de euro (78,9 milioane de dolari) în al doilea trimestru, în scădere cu 58% față de anul trecut, dar în creștere față de pierderea de 52 de milioane de euro din primul trimestru. Și toate acestea urmare a implementării a unui plan de reducere de costuri pe care le-a operat în toate țările unde operează și care vizează, prațial, consumatorii.
Astfel, potrivit managementului companiei, retailerul a început să reducă din costurile generate de comenzi, aplicând în alte 15 piețe pe care operează politica coșului minim pentru care nu se plătește transport. Astfel, politica a fost implementată pe toate piețele Zalando iar rezultatele se văd deja: au încurajat creșterea valorii uni coș și reducerea costurilor pentru coșurile cu valoare redusă.
În România, politica coșului minim a fost implementată de la început, astfel că, pentru a nu plăti transport, clienții trebuie să comande de cel puțin 69,99 de lei. Altfel, costul livrării este 9,99 de lei. „Impactul pozitiv al introducerii coșului minim și alte măsuri de eficientizare pe care le-am luat în zona logisticii ar trebui să reducă din impactul majorării costurilor de livrare”, a explicat în cadrul unei conferințe Robert Gentz, Co-CEO al Zalando
De asemenea, compania a redus bugetele de marketing, a eficientizat rețeaua logistică și a decis să continue investițiile, dar va rămâne la un număr stabil de angajați, după o creștere accelerată a personalului, până la aproximativ 17.000. În plus, retailerul va comanda volume mai mici de haine din sezonul toamnă/iarnă pentru a se adapta astfel cererii și a avea un control mai bun al stocurilor.
Potrivit retailerului, cererea a fost încă ridicată pentru hainele de lux și cele ieftine, dar a slăbit pentru articolele de preț mediu. ‘Consumatorii preferă produsele mai ieftine”, a spus managerul, potrivit căruia, „vedem aceleași provocări ca acum două luni’.
În ceea ce privește numărul de clienți, Zalando Plus, programul de fidelizare al companiei, a crescut cu 164% față de anul trecut, depășind 1,5 milioane de membri.
Platforma online de fashion și lifestyle Zalando, creată în Germania în 2008, a intrat pe piața locală cu o ofertă de peste 350.000 de produse și peste 1.700 de branduri, cea mai extinsă gamă de fashion de pe piață, potrivit unui comunicat al companiei.