Iniţiatorul, deputatul PSD Marian Neacşu, a propus în iniţiativa sa legislativă modificarea art. 10 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat şi completarea art. 44 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative astfel încât adoptarea hotărârilor cu privire la modificarea contractului de societate să se realizeze cu acordul majorităţii participanţilor, prin derogare de la prevederile Codului civil, dacă prin contract nu se stipulează altfel.
Preşedintele Iohannis şi-a motivat cererea de reexaminare prin aceea că soluţia legislativă propusă este de natură să genereze incertitudine juridică şi lipsă de previzibilitate în aplicarea normei juridice.
Comisiile raportoare – juridică şi de muncă – au decis respingerea cererii de reexaminare şi întocmirea unui raport favorabil la textul legii în forma trimisă iniţial la promulgare pe care l-au propus plenului spre adoptare.
‘Membrii Comisiei pentru muncă au reanalizat legea trimisă la promulgare şi motivele cererii de reexaminare şi având în vedere argumentele susţinute de reprezentantul ASF cu privire la faptul că textul legii nu poate fi susceptibil de a crea incertitudine juridică sau lipsă de predictibilitate întrucât cadrul legislativ secundar nu poate excede cadrul legal primar cât şi faptul că potrivit prevederilor OUG 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, această instituţie are competenţa de a emite norme pentru aplicarea Legii 411 şi a Legii 204, au hotărât să respingă obiecţiile din cererea de reexaminare şi să adopte un raport de admitere pentru lege în forma trimisă la promulgare’, se arată în raportul comisiilor, însuşit marţi de plenul Senatului.
Cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis referitoare la această propunere legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.