Senat: Discuţii aprinse privind reducerea TVA la laptele de consum, fructe şi legume proaspete

Reducerea TVA pentru laptele de consum, fructe şi legume proaspete a stârnit discuţii aprinse marţi în Senat, viceliderul grupului PNL, Dumitru Oprea, acuzând reprezentanţii Puterii că au minţit în campania electorală atunci când au promis reducerea TVA de la 24% la 19%, scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 17 feb. 2015, 17:08
Senat: Discuţii aprinse privind reducerea TVA la laptele de consum, fructe şi legume proaspete

Plenul Senatului a avut pe ordinea de zi propunerea de lege privind aplicarea unei cote de TVA de 9% şi pentru livrările de lapte de consum, fructe şi legume proaspete.

„Eu ştiu că PSD de acum reprezintă genuri de mai multe partide într-unul. Nu ştiu din care faceţi parte dvs., domnule lider de grup (Ilie Sârbu – n.r.) pentru că în programul dvs. electoral figura pe locul întâi reducerea TVA-ului de la 24% la 19% şi milionul de locuri de muncă. Nici pe ăla, nici pe celălalt nu aţi fost în stare (să îl realizaţi – n.r.), după trei ani şi jumătate. Că vă este greu acum…, dar nu v-a fost greu să minţiţi atunci?”, a spus Oprea.

El a adăugat că actuala Putere „nu a fost în stare” să diminueze TVA nici cu 0,25%.

„Făcând trimitere la TVA din Marea Britanie, duceţi măcar acolo, la 20%, nu la 19%. (…) În SUA şi în alte multe ţări, taxa pe valoare adăugată este zero. În aceste ţări există impozit pe vânzări – federal, statal, local. Poate că veniţi cu o iniţiativă şi în România”, a afirmat Oprea.

În replică, liderul grupului senatorilor social-democraţi, Ilie Sârbu, a calificat intervenţia lui Dumitru Oprea drept „demagogică”, reamintind că, în prezent, este aplicată o taxă pe valoarea adăugată de 9% în cazul produselor de panificaţie.

„Aţi vorbit de reducerea TVA din campanie. Sigur că, dacă nu am reuşit mai mult, dar la pâinea noastră cea de toate zilele am adus TVA la 9%. Acum, dacă reuşim să aducem şi carnea la 9%, va fi bine. Ştiu de ce nu se poate şi ştiţi şi dvs. Dacă nu există resurse, nu ai de unde să le pui. Dar, mi se pare demagogic când tu ai dus, explicând atunci când erau bani, TVA-ul la 24%, acum să vii să ne dai lecţii cum ar trebui el redus, dar la cât? Poate ne spuneţi şi la cât, raportat şi la încasări, la tot ceea ce avem în buget, la cât am putea să îl readucem noi şi nu vrem să reducem. Atunci vă promit că votăm aici fără niciun fel de problemă, numai să ne daţi date exacte”, a susţinut Sârbu.

Secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul Valentin Iliescu a precizat că Guvernul nu susţine această propunere de lege, deşi ea a fost promovată de un număr mare de parlamentari aparţinând PSD, UNPR, PC, PP-DD şi PNL, fiind invocată intenţia Executivului de a elabora un nou cod fiscal.

„Guvernul nu este de acord cu reducerea cotei pentru laptele de consum, legumele şi fructele proaspete. Există într-adevăr, conform legislaţiei comunitare, o listă, o anexă cu produsele care pot avea cote reduse de TVA. Guvernul nu susţine (propunerea – n.r.) şi din cauza consecinţelor financiare asupra bugetului veniturilor de stat. Cum bine ştiţi, în cursul acestui an, în prima parte, Guvernul va veni, şi în ideea de stabilitate, cu un nou cod fiscal care va prevedea şi asemenea cote reduse la alte produse în afara produselor de panificaţie pe întregul ciclu de producţie”, a precizat Iliescu.

Viceliderul grupului UDMR din Senat, Tanczos Barna, s-a arătat surprins de refuzul Executivului de a promova acest act normativ.

„Când am văzut prima dată această iniţiativă, am avut impresia că decizia deja este luată pentru că printre iniţiatori se numără zeci de parlamentari PSD, UNPR, practic reprezentând arcul guvernamental, şi într-o asemenea situaţie impresia mea a fost că la nivelul Guvernului s-au făcut analizele. Sunt surprins de punctul de vedere al Guvernului şi al Ministerului de Finanţe, pentru că principiul de bază este că forul legislativ superior în România este Parlamentul şi în momentul în care, mai ales din partea arcului guvernamental, vine o asemenea propunere, este de neînţeles refuzul Guvernului”, a susţinut senatorul UDMR.

Tanczos Barna a adăugat că, în opinia sa, câtă vreme este menţinută pentru fructe şi legume proaspete o cotă de TVA de 24%, „este imposibil ca autorităţile statului să împiedice comerţul la negru”.

„Sper ca odată cu depunerea proiectului de nou cod fiscal, în timpul care se va scurge până la votul final din Camera Deputaţilor, acest fruct să fie unul copt pentru un vot favorabil. Este imposibil ca autorităţile statului să împiedice comerţul la negru în cazul legumelor şi fructelor atâta timp cât TVA este de 24%. Tentaţia este atât de mare (…) de a aduce din străinătate, prin firme fantomă, şi pur şi simplu pentru profitul reprezentând 24% TVA merită să vinzi la negru legume în pieţele din Bucureşti”, a adăugat reprezentantul UDMR.

Propunerea de lege în discuţie vizează extinderea aplicării cotei reduse a taxei pe valoarea adăugată, de 9%, şi pentru livrările de lapte de consum, fructe şi legume proaspete. Această cotă ar urma să fie aplicată, potrivit actului normativ, de către agenţii economici producători, importatori şi de către cei care comercializează aceste produse.

Potrivit expunerii de motive a propunerii de lege, codul fiscal stabileşte în România o cotă standard de TVA de 24% „pentru toate operaţiunile impozabile, care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse”.

„În domeniul alimentelor, excepţia se aplică pentru livrarea sortimentelor de pâine şi a altor specialităţi de panificaţie, a anumitor tipuri de făină sau grâu, context în care cota de impozitare este redusă la 9%. În contextul în care în cele mai multe state ale UE există practica introducerii unei cote reduse pentru anumite tipuri de alimente şi ţinând cont de faptul că potrivit Institutului Naţional de Statistică aproape 50% din totalul cheltuielilor unei gospodării din România sunt efectuate pentru mâncare, propunem reducerea cotei de TVA pentru laptele de consum, legumele şi fructele proaspete la 9%”, se arată în proiect.

Iniţiatorii estimează că măsura reducerii TVA la 9% pentru laptele de consum, fructe şi legume proaspete „va determina ascensiuni calitative şi cantitative în ceea ce priveşte consumul alimentelor autohtone incluse în aceste categorii”.

„Astfel, românii vor avea posibilitatea să redirecţioneze veniturile spre alte domenii în care se constată carenţe, respectiv educaţia, sănătatea sau turismul. (…) Considerăm că, în acest fel, se vor recupera pierderile de buget cauzate de evaziunea fiscală”, mai susţin iniţiatorii.

Propunerea de lege a primit un raport de respingere din partea Comisiei pentru buget a Senatului.

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul urmează să acorde, în calitate de primă Cameră sesizată, un vot propunerii de lege în timpul şedinţei plenului de miercuri.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...