Senat: Pedeapsa închisorii de cel mult un an, executată în arest la domiciliu – proiect
Iniţiatorii actului normativ propun modificarea art. 100 din Codul penal astfel încât liberarea condiţionată în cazul pedepsei care nu depăşeşte 10 ani de închisoare să poată fi aplicată dacă cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei şi nu două treimi cum este în prezent.
Pentru pedepse mai mari de 10 ani, cel condamnat ar putea fi eliberat condiţionat dacă a executat două treimi din pedeapsă şi nu trei pătrimi cum este în prezent. De asemenea, cei cu pedepse mari pot beneficia de liberarea condiţionată după 15 ani de închisoare executaţi şi nu 20 de ani cum este legislaţia în vigoare.
Iniţiatorii mai propun, prin modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, ca regimul închis de detenţie să se aplice iniţial doar persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani. Forma actuală a legii nu include prevederea ‘pentru fapte comise cu violenţă’.
Potrivit deputaţilor UDMR, persoanele condamnate la închisoare între 3 şi 13 ani pentru fapte comise fără violenţă, ca şi cele condamnate pentru pedepse între un an şi 3 ani închisoare pentru fapte comise cu violenţă ar trebui să îşi execute iniţial pedeapsa în regim semideschis de detenţie.
Actul normativ prevede reduceri mai mari ale pedepselor pentru persoanele condamnate care prestează muncă remunerată sau neremunerată.
‘În cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă; (…) pentru muncă neremunerată, se consideră 3 zile executate pentru 2 zile de muncă şi pentru munca prestată pe timpul nopţii se consideră 2 zile executate pentru o noapte de muncă’ – stipulează proiectul de act normativ. În prezent, calculul luat în considerare vizează 5 zile executate pentru 4 zile de muncă remunerată, 4 zile executate pentru 3 zile de muncă neremunerată şi 3 zile executate pentru două nopţi de muncă.
Propunerea legislativă de modificare şi completare a Codului penal, Codului de procedură penală şi a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate va intra în dezbaterea Senatului ca primă Cameră sesizată.