Senat: Servicii medicale la cererea pacientului în spitalele publice, contra cost

Economica.net
09 06. 2015
spital_private_71226100

Iniţiată de 104 deputaţi şi senatori, preponderent PSD, propunerea a fost adoptată de plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 54 de voturi pentru, 24 împotrivă şi 6 abţineri.

Printre iniţiatori se numără şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Potrivit iniţiatorilor, prin proiectul de lege se creează premisele necesare de creştere a nivelului de asistenţă, îngrijire şi tratament în spitalele publice şi de creştere a veniturilor medicilor şi personalului medical din aceste unităţi.

Actul normativ prevede asigurarea de servicii medicale la cererea pacientului, în regim privat, în unităţile medicale publice, în afara programului de lucru.

Potrivit amendamentelor adoptate de Comisia de sănătate a Senatului, însuşite de plen, furnizarea serviciilor cu plată se va face prin intermediul personalului medical propriu sau la cererea expresă a pacientului prin personal medical nominalizat. Personalul medical desemnat poate fi din unitatea medicală respectivă sau nu.

Metodologia de calcul a costurilor aferente serviciilor medicale furnizate, a investigaţiilor, tratamentelor, serviciilor de cazare şi alimentaţie din unităţile medicale publice se va aproba prin hotărâre de guvern.

Senatorii liberali au criticat propunerea legislativă considerând-o „o concurenţă neloială” pentru sistemul privat de sănătate.

Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa susţine că prin măsurile stipulate în proiect cadrele medicale „sunt obligate să intre în conflict de interese”.

„Sănătatea are nevoie de reformă, dar acest proiect mimează reformă şi e un pas înapoi pentru că amestecă piaţa publică şi piaţa privată”, a spus liberalul Valeriu Todiraşcu.

La rândul său, senatorul PNL Ion Luchian consideră că sistemul de sănătate nu este asemenea unui avion în care se regăsesc clasa business şi clasa economic.

Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a explicat într-o conferinţă de presă că medicul care doreşte să desfăşoare o astfel de activitate privată va intra în relaţie contractuală cu spitalul pentru că utilizează sala de operaţie, iar pacientul va achita medicului şi echipei cu care acesta vine taxa pentru actul medical propriu-zis. 

„Prin activităţile prevăzute prin această lege, fondul de dezvoltare a spitalului va beneficia de surse suplimentare financiare, iar în lege se prevede în mod explicit că aceste resurse financiare pot fi utilizate exclusiv pentru creşterea veniturilor personalului medical al spitalelor respective”, a spus Săndesc.

El a declarat că proiectul care a trecut de Senat prevede că un doctor care activează într-un spital mare, cu mulţi medici şi unde competiţia este mare, va putea să îşi ofere serviciile în spitale din zonă. 

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.