Update: Proiectul a fost adoptat de Senat. Spaţiile destinate jocurilor de noroc, interzise pe o distanţă de 300 de metri faţă de şcoli şi locuri de joacă

Update: Spaţiile destinate jocurilor de noroc sunt interzise pe o distanţă de 300 de metri pietonali faţă de unităţile şi instituţiile de învăţământ, locurile de joacă pentru copii, potrivit unui proiect adoptat luni de Senat, care vizează modificarea OUG nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.
AGERPRES - lun, 13 mart. 2023, 15:55
Update: Proiectul a fost adoptat de Senat. Spaţiile destinate jocurilor de noroc, interzise pe o distanţă de 300 de metri faţă de şcoli şi locuri de joacă

Senatorul PSD Radu Oprea a declarat, în plen, că grupul parlamentar social-democrat va vota acest proiect, „o iniţiativă bună care doreşte într-adevăr să îndepărteze păcănelele din drumul copiilor”, menţionând că îşi doreşte o lege funcţională care să ajute tinerii şi în special victimele acestei dependenţe.

„Unul dintre amendamentele bune care au fost făcute astăzi este acela de a scoate aparatele de joc din baruri şi din cafenele, acolo unde tânărul poate intra, mai ales într-o zonă de cafenea unde, dacă cumva este şi alcoolul prin preajmă, cu certitudine ideea de a juca devine şi mai presantă. Şi acesta este un lucru bun că am reuşit să scoatem din alte zone decât din sălile de jocuri de noroc astfel de aparate care într-adevăr creează mari probleme multora dintre familiile din România, atât copiilor, dar şi părinţilor”, a punctat Oprea.

Iniţiatorul proiectului, liberala Alina Gorghiu, preşedinte interimar al Senatului, s-a referit la principala prevedere din proiect, prin care spaţiile destinate jocurilor de noroc sunt interzise pe o distanţă de 300 de metri faţă de şcoli şi locuri de joacă.

„Le mulţumesc colegilor din Comisia juridică şi Comisia Economică că au acceptat astăzi să dea un vot favorabil pe raport, un raport care prevede câteva lucruri simple, ca sălile, spaţiile în care se desfăşoară jocurile de noroc să nu fie situate în incinta sau pe o rază de 300 de metri pietonali faţă de acele locuri frecventate de tineri, cum sunt locurile de joacă, şcolile, aşezăminte culturale, instituţii de credit sau instituţii financiar-bancare. De asemenea, cred că un fenomen despre care s-a vorbit foarte puţin este modul, maniera în care populaţia din mediul rural accesează jocul acesta la păcănele. În toate comunele din România veţi vedea că în bar sunt jocuri cu păcănele, (…) care au împânzit mediul rural”, a transmis Gorghiu.

Ea a menţionat că, deşi există legislaţie în domeniu, aceasta nu este respectată, motiv pentru care ar trebui impuse „restricţii mai coerente”.

„Va trebui să modificăm legislaţia, astfel încât adolescenţii care nu au voie în sălile de păcănele. Deşi legislaţie există, ar trebui să impunem restricţii mai coerente, astfel încât lucrurile să se întâmple. Ar trebui să găsim şi soluţii pentru cei care astăzi sunt dependenţi de jocuri de noroc. Drama nu este numai a adolescenţilor, este inclusiv drama populaţiei paupere, drama unor oameni care cred că soluţii decât câştiguri la jocuri de noroc nu au ca să supravieţuiască. Sunt foarte mulţi adolescenţi care consideră că jocurile de noroc pot fi un mod de viaţă. Aşa cum spuneam, legislaţia le interzice şi cu toate acestea, când ieşi din liceu, te duci la 30 de metri direct în sala de jocuri, fără să-ţi interzică”, a punctat Gorghiu.

Senatorul USR Sebastian Cernic a relevat importanţa acestui proiect de act normativ, menit să diminueze efectele dezastruoase ale jocurilor de noroc asupra minorilor.

„Propunerea legislativă pentru interzicerea păcănelelor în preajma elevilor este probabil cea mai importantă iniţiativă legislativă la care lucrăm pentru protejarea vieţii şi a viitorului copiilor noştri. Trebuie să punem stop, este o necesitate să curăţăm de tentaţii şi de minciuni drumul spre şcoală sau spre locul de joacă al copiilor noştri. În acest sens, USR a propus să nu mai existe săli de jocuri de noroc pe o distanţă de 300 de metri în jurul locurilor de joacă pentru minori, a şcolilor, a grădiniţelor şi locurilor de joacă”, a susţinut senatorul USR.

Proiectul a fost votat şi de grupurile parlamentare AUR şi UDMR.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.

Știrea inițială

Spaţiile destinate jocurilor de noroc interzise pe o distanţă de 300 de metri pietonali faţă de unităţile şi instituţiile de învăţământ, locurile de joacă pentru copii – este cea mai importantă prevedere a proiectului legislativ care se referă la limitarea accesului la jocurile de noroc, ce urmează să fie dezbătut luni, în plen, a declarat preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, după şedinţa Biroului permanent. Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.

„Printre primele puncte pe care le vom discuta în plenul Senatului (…), un proiect legislativ la care sunt şi eu şi alţi colegi din PNL, PSD, USR, iniţiatori, co-iniţiatori, un proiect care se referă la limitarea accesului la jocurile de noroc (…). Cea mai importantă prevedere este faptul că, pe o distanţă de 300 de metri pietonali, sunt interzise spaţiile în care se joacă jocuri de noroc, distanţa de 300 de metri pietonali fiind faţă de unităţile şi instituţiile de învăţământ, locuri de joacă pentru copii, aşezăminte de cultură, de artă, sănătate, cele cu caracter social şi, de asemenea, instituţiile de credit sau cele cu caracter financiar”, a precizat Gorghiu, scrie Agerpres.

Ea a menţionat, totodată, un amendament iniţiat de PSD, admis la comisia de specialitate, care prevede că aceste „jocuri legate de păcănele” să nu mai poată să fie funcţionale în baruri.

„În al doilea rând, pentru a fi foarte corecţi, mă bucur că s-a adoptat un amendament al colegilor de la PSD, care prevede ca aceste jocuri legate de păcănele să nu mai poată să fie funcţionale în baruri. Acest lucru este foarte – foarte bun, pentru că, din păcate, din şcoli, din licee, deşi nu au voie, cu rucsacul în spate, elevi care au sub 18 ani intră direct în sala de jocuri de noroc, direct la păcănele pentru că sunt, repet, în proximitatea liceelor. E foarte simplu să faci acest lucru când ai tentaţia sub nas”, a punctat Gorghiu.

În opinia preşedintelui interimar al Senatului, legislaţia în domeniu trebuie să fie „din ce în ce mai strictă”.

„Trebuie, de asemenea, să ne preocupăm ca această legislaţie să fie din ce în ce mai strictă. Cred că direcţia în care am pornit este una sănătoasă şi cred că acest lucru va trebui să fie discutat mult mai serios având toate proiectele legate de interzicerea publicităţii pentru jocuri de noroc, modalitatea în care restricţionăm prezenţa acestor sedii în care se desfăşoară activitatea de jocuri în proximitatea locurilor unde copiii se simt în elementul lor, sau adolescenţii se simt în elementul lor. Sunt atât de multe lucruri de discutat încât cred că acesta este doar un prim pas. Îmi doresc ca proiectul să fie votat de toţi colegii parlamentari astăzi în Senat, ca el să poată să ajungă la Camera Deputaţilor şi să nu moară undeva în sertarul unei comisii, ci să întrunească o majoritate, astfel încât păcănelele să dispară la o distanţă considerabilă de locurile unde adolescenţii îşi desfăşoară activitatea – că este la şcoală, că se recreează în parcuri sau alte locaţii unde este firesc să fie adolescenţi”, a concluzionat Gorghiu.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț de ultimă oră pentru toți clienții Hidroelectrica. VIDEO cu directorul companiei
Anunț de ultimă oră pentru toți clienții Hidroelectrica. VIDEO cu directorul companiei
Hidroelectrica a anunțat, printr-o postare pe pagina sa de facebook că este în sfârșit disponibilă plata facturilor online pe site și în aplicația mobilă....
Simona Bucura-Oprescu:  Îi asigur pe toţi primarii că vor avea permanent în MMSS şi în mine personal un sprijin puternic pentru dezvoltarea de servicii sociale
Simona Bucura-Oprescu: Îi asigur pe toţi primarii că vor avea permanent în MMSS şi în mine personal un sprijin puternic ...
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, îi asigură pe primari că vor avea permanent în instituţia pe care o conduce ...
Ciolacu: Antreprenorii români sunt adevăratele modele de creştere pe care trebuie să le urmeze economia noastră
Ciolacu: Antreprenorii români sunt adevăratele modele de creştere pe care trebuie să le urmeze economia noastră
Antreprenorii români sunt ''adevăratele modele de creştere'' pe care trebuie să le urmeze economia noastră, a declarat ...
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna noiembrie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de ...