Senatorii au adoptat proiectul prin care BNR trebuie să aducă în ţară rezerva de aur
Proiectul de lege, care va fi transmis acum spre dezbatere și deputaților, modifică Legea 312/2004 privind statutul BNR.
Unul dintre argumentele invocate pentru acest proiect este că, de 10 ani România ţine o mare parte din aur în Banca Angliei şi nu primeşte dobândă, ba chiar plăteşte chirie pentru păstrare.
În prezent, România are rezerve de aur de aproape 104 tone, din care aproape 60% este depozitat în Marea Britanie, potrivit Digi24.ro.
Recent, premierul Viorica Dăncilă afirma că România are o altă situaţie economică şi poziţie internaţională faţă de perioada 1999 – 2002, când a fost transferată rezerva de aur la Londra, precizând că în acest moment funcţia unei asemenea rezerve păstrate în afara ţării nu se mai justifică şi că şi alte state, precum Germania, Austria sau Belgia, au făcut acelaşi lucru.
„România are cu totul altă situaţie economică şi poziţie internaţională faţă de anii 1999 – 2002, când a fost făcut transferul celor 61 de tone de aur la Londra. România este credibilă, are o solvabilitate mult mai consistentă, mai solidă faţă de acum 19 ani. Suntem stat membru al Uniunii Europene şi NATO, avem o economie de piaţă deplin funcţională, avem o creştere economică robustă şi susţinută an de an şi avem una dintre cele mai mici datorii publice”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul lunii martie.
Premierul a precizat că ţara noastră are rezerve internaţionale consistente, de 32 de miliarde de euro, din care rezerva de aur reprezintă doar 3,8 miliarde de euro.