Senatorul Tudor Chiuariu este anchetat pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi aderare la grup infracţional

Tudor Chiuariu este urmărit penal în dosarul în care este arestat preventiv Viorel Hrebenciuc privind retrocedări de suprafeţe mari de pădure.
Economica.net - sâm, 10 ian. 2015, 14:28
Senatorul Tudor Chiuariu este anchetat pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi aderare la grup infracţional

Sursel judiciare citate de Agerpres susţin că faţă de senatorul Tudor Chiuariu  s-a dispus control judiciar de către procurorii Serviciului teritorial Braşov al DNA. Acesta este urmărit penal în dosarul în care este arestat preventiv Viorel Hrebenciuc privind retrocedări de suprafeţe mari de pădure.

Senatorul Tudor Chiuariu este urmărit penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani, şi aderarea la un grup infracţional organizat în dosarul de corupţie legat de atribuirea unor mari suprafeţe de teren forestier în care este arestat preventiv Viorel Hrebenciuc.

Potrivit unui comunicat al DNA postat sâmbătă pe site-ul instituţiei, procurorii anticorupţie Braşov au dispus control judiciar pe o durată de 30 de zile faţă de Tudor Chiuariu.

„În contextul demersurilor infracţionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafeţe de teren forestier către inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza, în noiembrie 2012, inculpaţii Ioan Varga şi Daniel Călugăr s-au înţeles cu Tudor Chiuariu să primească suma de 2.500.000 de euro pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva – Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna. Această decizie avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 43.227 ha teren forestier ce a aparţinut fostului Domeniu Ghica-Comăneşti”, se arată în comunicatul DNA.

Sursa citată precizează că, ulterior, cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică încheiat cu Tudor Chiuariu, potrivit căruia suma de 2.000.000 de euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix şi suma de 500.000 de euro cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

„Prin cooptarea lui Tudor Chiuariu în interiorul grupului infracţional organizat, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea inculpaţilor Ioan Adam şi Paltin Gheorghe Sturdza, şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al Justiţiei, pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna”, mai susţin procurorii.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Tudor Chiuariu trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului; să nu se apropie şi să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale cu persoanele menţionate în ordonanţa procurorilor; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

„Inculpatului Chiuariu i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, menţionează DNA.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii

În acest dosar, se află în arest preventiv Viorel Hrebenciuc, dar şi Ioan Adam şi Paltin Gheorghe Sturdza, iar Andrei Hrebenciuc în arest la domiciliu.

Viorel Hrebenciuc a fost arestat pe 29 octombrie 2014, el fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic şi cumpărare de influenţă, spălare a banilor, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, începând cu aprilie 2013, Viorel Hrebenciuc, împreună cu deputatul Ioan Adam, Paltin Sturdza şi Dan Bengescu, a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare unui teren forestier în suprafaţă de 43.227 ha dobândit prin hotărâre judecătorească a Tribunalului Covasna.

Te-ar mai putea interesa și
Josep Borrell propune crearea unui nou fond UE destinat finanțării Ucrainei, pentru a scăpa de opoziția Ungariei. Budapesta a blocat fondul deja existent
Josep Borrell propune crearea unui nou fond UE destinat finanțării Ucrainei, pentru a scăpa de opoziția Ungariei. Budapesta ...
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a prezentat o propunere de creare a unui nou fond destinat finanţării parţiale a ajutorului militar furnizat Ucrainei de statele UE, ca modalitate de a......
Președintele Lula da Silva acuză SUA de amestec în afacerile interne ale Braziliei, după ce justiția americană a început anchetarea unui contract de cumpărare a 36 de avioane de vânătoare Gripen
Președintele Lula da Silva acuză SUA de amestec în afacerile interne ale Braziliei, după ce justiția americană a început ...
Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva (foto), a acuzat vineri Statele Unite de amestec în afacerile interne ...
Corina Martin (FPIOR): Industria HoReCa din România caută soluții pentru a atrage mai mulți angajați, în condițiile în care se confruntă cu o criză acută de forță de muncă
Corina Martin (FPIOR): Industria HoReCa din România caută soluții pentru a atrage mai mulți angajați, în condițiile ...
Industria HoReCa din România caută soluţii, împreună cu instituţiile statului, pentru a atrage mai mulţi angajaţi ...
Moody’s a înrăutățit perspectiva de rating a Volkswagen la negativă. O nouă retrogradare este posibilă pentru constructorul auto german
Moody’s a înrăutățit perspectiva de rating a Volkswagen la negativă. O nouă retrogradare este posibilă pentru ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a înrăutăţit perspectiva atribuită ratingului grupului german Volkswagen AG ...