Legea a fost trimisă la reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis în noiembrie 2015. Şeful statului arăta atunci că din cauza contextului politic de la Chişinău nu era oportună aprobarea acestui document, atâta vreme cât nu exista certitudinea continuării procesului de reforme.
Senatorii au adoptat legea în forma Camerei Deputaţilor, cu 68 voturi ‘pentru’ şi unul ‘împotrivă’.
Astfel, potrivit celor adoptate, se ratifică Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România în calitate de împrumutător şi Republica Moldova în calitate de împrumutat, în sumă de până la 150.000.000 euro, semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015, aşa cum a fost completat prin schimbul de scrisori între prim-miniştrii României şi Republicii Moldova, din data de 30 ianuarie 2016, respectiv din 5 februarie 2016.
Notificarea şi, respectiv, confirmarea îndeplinirii măsurilor şi condiţionalităţilor necesare eliberării tranşelor menţionate se fac prin schimb de scrisori aprobat prin hotărâre de guvern.
În cadrul dezbaterilor generale, senatorul social-democrat Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe, a spus că este unul dintre iniţiatorii proiectului şi a susţinut nevoia de finanţare a Republicii Moldova. Senatorul liberal Tudor Barbu a apreciat că România, ca stat care împrumută un alt stat, are dreptul să vadă pe cine împrumută şi în ce condiţii.
Senatul este for decizional. Legea merge la promulgare.