Senatul a adoptat un proiect privind extinderea limitării încasărilor şi plăţilor în numerar
Potrivit raportului Comisiei pentru buget-finanţe, proiectul de lege are ca obiect de reglementare dezvoltarea instrumentelor de verificare a realităţii operaţiunilor economice, urmărirea fluxurilor băneşti, precum şi întărirea disciplinei financiare, prin extinderea limitării încasărilor şi plăţilor în numerar între operatorii economici.
Proiectul a avut amendamente, în cadrul Comisiei, precum cel potrivit căruia ‘operaţiunile de încasări în numerar efectuate de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) (persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti etc. n.r.) de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, se efectuează în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană’.
‘Sunt interzise încasările fragmentate de la o persoană pentru operaţiunile de încasări în numerar prevăzute la alin. (1), cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum şi fragmentarea tranzacţiilor reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu o valoare mai mare de 10.000 lei’, arată un alt amendament adoptat.
În expunerea de motive se arată că măsura privind extinderea plafoanelor pentru plăţile în numerar a fost luată ca urmare a constatărilor organelor fiscale a faptului că în majoritatea schemelor evazioniste se fac plăţi în numerar, întrucât plăţile prin bancă prezintă o trasabilitate care este evitată de astfel de persoane.
Proiectul de lege pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată a fost iniţiat de Guvern, iar Senatul este prima Cameră sesizată.