Senatul a elaborat un Raport de respingere a propunerii de lege care limitează mandatul directorului SIE la patru ani
Preşedintele comisiei, liberalul Marius Obreja, a susţinut că, în formularea raportului de respingere, s-a ţinut cont de punctele negative de vedere susţinute de Guvern şi de SIE.
‘Am acordat un raport de respingere acestei propuneri. (…) Situaţia proiectului, după câteva amânări şi solicitări de puncte de vedere şi încercarea de a aştepta pachetul de legi pe siguranţa naţională, ne-au pus în faţa faptului să dăm acest raport de respingere. Decizia noastră s-a bazat şi pe scrisorile cu recomandare de a nu da raport de admitere, primite în corespondenţă atât de la CSM, de la Guvern care nu susţine. SIE are un punct de vedere negativ asupra propunerii legislative. Foarte multe lucruri au concurat spre a da acest raport de respingere’, a spus Obreja, la Senat.
Cristiana Anghel a precizat că, în opinia sa, şedinţa în care a fost întocmit raportul de respingere ‘nu a fost statutară’.
‘Cinci membri prezenţi din 11, trei au dat vot, restul au lăsat. Dar cinci au fost, că l-am văzut şi pe domnul Butunoi, dar n-a fost la discuţii. (…) Şedinţa nu a fost statutară, clar. (…) Dacă spun că nu ai voie cinci ani, după ce ai fost şef SIE, să faci politică, cum să fie vot pozitiv? Păi ce, au înnebunit? Au şi ei nişte ordine. Domnul Ilie Năstase s-a abţinut (de la vot – n.r.), drept pentru care îi mulţumesc’, a susţinut senatoarea.
Ea a adăugat că propunerea sa de lege cuprinde ‘chestii de bun simţ’ şi că şi-ar fi dorit ca membrii comisiei să aprobe articolul care ‘face legea să intre în concordanţă cu Constituţia’.
‘Acum, în lege se spune că preşedintele numeşte şeful SIE. Constituţia spune foarte clar cine îl numeşte – Parlamentul, la propunerea preşedintelui. Domnul Zegrean, aşa cum a fost dumnealui, a ieşit şi a spus că nu se poate face instrument de lucru din Constituţie. De 13 ani, şefii SIE sunt numiţi constituţional, dar nelegal’, a mai spus Anghel.
Propunerea de lege stipulează că SIE este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţă comună, cu majoritatea din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, la propunerea preşedintelui României şi în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să exercite controlul parlamentar asupra activităţii SIE, care va prezenta un raport în faţa celor două Camere ale Parlamentului.
‘Durata mandatului directorului SIE este de patru ani. Mandatul nu poate fi prelungit sau reînnoit’, se arată în textul propunerii legislative.
Calitatea de director al SIE încetează, după caz, la expirarea mandatului, prin demisie, revocare din funcţie, nerezolvarea stării de incompatibilitate în termen de 15 zile de la data alegerii, condamnare penală definitivă, precum şi prin deces. Revocarea din funcţie se face de către Parlament, în şedinţă comună, la propunerea şefului statului sau a cel puţin o treime din numărul total al parlamentarilor.
Cristiana Anghel propune şi modificarea articolului 15 din Legea nr. 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE, în sensul că ‘personalului Serviciului îi este interzis să facă parte din partide politice, formaţiuni sau organizaţii cu caracter politic sau secret ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora’.
Propunerea de lege reglementează şi faptul că ‘urmaşilor cadrelor SIE decedate în timpul şi din cauza serviciului, datorită unor acte de devotament excepţional, li se acordă ca pensie salariul integral pe care l-au avut aceste cadre în momentul decesului’.
Propunerea de lege are un caracter organic, a fost respinsă de Camera Deputaţilor în data de 3 februarie şi este dezbătută de Senat, în calitate de Cameră decizională.