Senatul a votat în favoarea unui proiect prin care se prevede că Parlamentul este cel care aprobă Strategia Energetică a României

Economica.net
11 08. 2020
casa_poporului_03294500

S-au înregistrat 87 de voturi pentru, 12 contra şi 29 abţineri.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 în acest sens a fost iniţiată de mai mulţi parlamentari PSD.

Potrivit celor adoptate, „Strategia energetică naţională defineşte obiectivele sectorului energiei electrice pe termen mediu şi lung şi modalităţile de realizare a acestora, în condiţiile asigurării unei dezvoltări durabile a economiei naţionale. Strategia energetică se elaborează de ministerul de resort, se aprobă de Guvern, cu consultarea organizaţiilor neguvernamentale, a partenerilor sociali şi a reprezentanţilor mediului de afaceri şi se adoptă de către Parlament, prin lege”.

Planul Naţional Integrat în Domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice pentru perioada 2021- 2030 defineşte obiectivele sectorului energiei electrice pe toate cele 5 dimensiuni ale uniunii energetice: securitate energetică, piaţă internă, decarbonizarea, eficienţa energetică, cercetare, inovare şi competitivitate. Planul Naţional Integral în Domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice pentru perioada 2021-2030 se elaborează de ministerul de resort şi Ministerul Mediului, Apelor Pădurilor, în baza strategiei energetice naţionale, se aprobă de Guvern, organizaţiilor neguvernamentale, a partenerilor sociali şi a reprezentanţilor mediului de afaceri şi se adoptă de către Parlament, prin lege.

Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor este for decizional.