Senatul adoptă tacit majorarea punctului de pensie la 40% din venitul mediu brut de la 1 ianuarie 2017

Economica.net
07 11. 2016
pensia3_1383757523_32482900_23284700

Cele trei propuneri legislative aveau termen de dezbatere data de 2 noiembrie.

Prima propunere adoptată tacit este semnată de parlamentari de la PSD, ALDE, UNPR, independenţi şi minorităţi şi prevede majorarea valorii punctului de pensie, la 40% din venitul mediu brut de la 1 ianuarie 2017 şi apoi la 45%, începând cu data de 1 iulie 2017.

Propunerea legislativă de modificare a sistemului public de pensii a fost iniţiată de senatoarea Cristiana Anghel.

Proiectul de act normativ prevede ca „valoarea punctului de pensie să nu fie mai mică decât 40% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 ianuarie 2017, respectiv 45% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 iulie 2017”.

Cealaltă iniţiativă care a trecut tacit de Senat prevede majorarea pensiilor celor care au lucrat la CAP şi este iniţiată de senatorul PMP Haralambie Vochiţoiu.

Potrivit propunerii de modificare a Legii nr. 263 privind sistemul unitar de pensii publice, pensiile foştilor membri ai cooperativelor agricole din agricultură se majorează la 500 de lei prin acordarea unei indemnizaţii sociale.

”Trebuie să votăm acest proiect de lege atât de necesar celor care la ora asta au doar 350 de lei pensie. 500 de lei oricum este insuficient, dar anticipez corul de bocitoare din Ministerul de Finanţe, care ne va spune că nu sunt bani. (…) Guvernul trebuie să caute soluţii pentru aceşti români care au lucrat în agricultură şi au contribuit de-a lungul vieţii lor la construcţia acestei ţări”, declara în timpul dezbaterilor de la Comisia de muncă senatorul Haralambie Vochiţoiu.

Comisia de muncă a adoptat un raport de admitere a propunerii legislative.

A treia propunere legislativă vizează abrogarea art.23 alin.(a) din Ordonanţa de Urgenţă nr.11 din 23 martie 2004 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale şi este semnată de parlamentari de la PSD, ALDE şi PMP. Proiectul prevede evaluarea trimestrială a coşului minim de consum lunar, de către INS.

Proiectele merg la Camera Deputaţilor, ca for decizonal.