Legea, adoptată în Senat cu 74 de voturi pentru şi 21 împotrivă, trebuie reconciliată cu două decizii privind împărţirea informaţiilor adoptate de Camera Reprezentanţilor, scrie Agerpres.
Casa Albă a anunţat săptămâna trecută că susţine legea din Senat, deşi şi-a exprimat dorinţa să fie făcute unele modificări înainte de a fi trimisă la promulgare.
Aşa-numita Cybersecurity Information Sharing Act (CISA) este o propunere care a aşteptat ani de zile în Senat, în parte din cauza unor ONG-uri care s-au temut că va permite furnizarea unui număr şi mai mare de informaţii personale Agenţiei Naţionale de Securitate.
Însă sectorul de afaceri, inclusiv prin vocea Camerei de comerţ, a argumentat că o lege privind împărţirea informaţiilor este necesară pentru a permite sectorului privat să colaboreze mai strâns cu guvernul în detectarea şi reducerea la minim a ameninţărilor cibernetice.
Criticii CISA susţin că legea nu va putea preveni atacuri precum cel asupra Sony Pictures de anul trecut, pentru care administraţia Obama a acuzat oficial Coreea de Nord, sau recentele furturi de date de la companii precum Target, Home Depot sau Anthem Insurance.
Liderul democraţilor din Senat, Harry Reid, a declarat marţi că CISA este ‘mult prea slabă’. Totuşi, comentează Reuters, trecerea legii prin Senat a reprezentat o înfrângere pentru activiştii privind protecţia datelor private, care au sărbătorit în iunie adoptarea unei legi care pune capăt colectării de către NSA a metadatelor din convorbirile telefonice.