Senatul SUA adoptă o lege pentru consolidarea securităţii cibernetice
Legea, adoptată în Senat cu 74 de voturi pentru şi 21 împotrivă, trebuie reconciliată cu două decizii privind împărţirea informaţiilor adoptate de Camera Reprezentanţilor, scrie Agerpres.
Casa Albă a anunţat săptămâna trecută că susţine legea din Senat, deşi şi-a exprimat dorinţa să fie făcute unele modificări înainte de a fi trimisă la promulgare.
Aşa-numita Cybersecurity Information Sharing Act (CISA) este o propunere care a aşteptat ani de zile în Senat, în parte din cauza unor ONG-uri care s-au temut că va permite furnizarea unui număr şi mai mare de informaţii personale Agenţiei Naţionale de Securitate.
Însă sectorul de afaceri, inclusiv prin vocea Camerei de comerţ, a argumentat că o lege privind împărţirea informaţiilor este necesară pentru a permite sectorului privat să colaboreze mai strâns cu guvernul în detectarea şi reducerea la minim a ameninţărilor cibernetice.
Criticii CISA susţin că legea nu va putea preveni atacuri precum cel asupra Sony Pictures de anul trecut, pentru care administraţia Obama a acuzat oficial Coreea de Nord, sau recentele furturi de date de la companii precum Target, Home Depot sau Anthem Insurance.
Liderul democraţilor din Senat, Harry Reid, a declarat marţi că CISA este ‘mult prea slabă’. Totuşi, comentează Reuters, trecerea legii prin Senat a reprezentat o înfrângere pentru activiştii privind protecţia datelor private, care au sărbătorit în iunie adoptarea unei legi care pune capăt colectării de către NSA a metadatelor din convorbirile telefonice.