SENTIMENTUL de dimineaţă: Bursa amorţită de ameninţările chineze dar şi americane

Că semnele încetinirii creşterii economiei chineze sunt tot mai puternice - nu mai e o noutate, dar şi „şeful dolarilor“ Ben S. Bernanke să spună că reluarea creşterii nu este garantată nici în SUA - este prea mult pentru susceptibilitatea burselor lumii...
Adrian N. Ionescu - joi, 29 mart. 2012, 06:31
SENTIMENTUL de dimineaţă: Bursa amorţită de ameninţările chineze dar şi americane

… şi poate fi fatal pentru pentru îndoielile unei pieţe aşa de mici ca Bursa de Valori Bucureşti (BVB). De altfel, lichiditatea era lucrul cel mai îngrijorător, ieri , pentru Mihai Mureșian, directorul de tranzacţionare  al casei de brokeraj Intercapital Invest, când şi-a mărturisit „sentimentul de piaţă“, ieri de dimineaţă, aici, la ECONOMICA.NET.

Pe fondul unei lichidităţi mici (a valorii tranzacţiilor, adică, în fapt, a disponibilităţii jucătorilor de a-şi asuma riscuri), nu se pot identifica tendinţe pe termen scurt. Pe termen lung, anual, suntem pe tendinţă de creştere, dar ce facem între două revelioane?!

Ieri s-au făcut tranzacţii cu acţiuni de 4,3 milioane de euro, adică nici jumătate din cât ar fi minim ca să credem că avem o piaţă demnă de băgat în seamă de străini. Or, aceştia fac tendinţele la Bucureşti.

Străinii au griji mari pe pieţele lor. Preşedintele Rezervei Federale, Ben S. Bernanke, a declarat ieri că şomajul rămâne prea mare, că redresarea economică nu este garantată şi că nu sunt erxcluse opţiunile suplimentare pentru a stimula creşterea, scrie Bloomberg.

Asta ar însemna poate noi stimulente monetare, poate noi infuzii de lichiditate, adică veşti care, altădată, bucurau pieţele. Acum nu, ceea ce este ciudat şi nu inspiră încredere.

Aşa  că rămânem la sentimentul de ieri al lui Mihai Mureşian, care a văzut, înainte de deschiderea pieţei, „mai degrabă o mișcare laterală (relativă stagnare, n.r.) în următoarea perioadă“. Şi a avut dreptate.

Oscilaţia aceasta în jurul valorilor actuale ar putea dura până când ar fi întreruptă, „poate, de agitația din jurul adunărilor generale ale acționarilor, care vor decide dividendele să mai învioreze piața, dacă nu intră mari cumpărători“.

Pe de altă parte, succesul ofertei de vânzare  a acţiunilor statului la Transelectrica (15% din totalul acţiunilor) ar trebui să atragă atenţia asupra pieţei româneşti.

Cine s-a uitat la România cu ocazia acetei oferte şi a celor ce vor urma sigur anul acesta aruncă sigur un ochi şi pe restul pieţei şi au de văzut acţiuni atractive.

Sunt în pregătire ofertele Transgaz şi Romgaz. Dar fără cumpărători mari, piaţa curentă a Bursei de Valori Bucureşti (BVB)  nu poate sta în nădejdea micilor investitori români.

Strategi afacerilor cu burse din Europa, inclusiv cei de la Bursa din Londra (LSE) , se uită tot mai atent la regiunea noastră. LSE a semnat un parteneriat cu BVB (ce parteneriat poate fi între un colos şi o gâză?!). Vezi pentru ce în Bursa din Londra, atrasă de Bursa din Bucureşti

Alţii sfătuiesc Bucureştiul, Sofia şi Tagrebul să se alieze. Astfel încât marii pescari să aibă de ce să se deranjeze…

 

Repere tehnice

Cum –  necum, indicele BET Fia trecut din nou peste şi apoi a scăzut iar sub pragul critic de la 25.000 de puncte. O ti îl reconfirmă funcţia de suport pentru creştere, iar a doua zi suferă sub el ca sub o rezistenţă împotriva creşterii, potrivit indicatorilor din manualele de analiză tehnică (v. capitolul DIDACTICE pentru explicaţii).

BET Fi  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini. Indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restul acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Dacă se stabilizează peste pragul de 25.000 de puncte, ne putem aminti că, în săptămânile următoare, BET Fi ar putea relua creşterea spre 27.000 de puncte, aşa cum prevedea, lunea trecută, în raportul său, Dan Rusu, liderul echipei de analişti ai casei de brokeraj clujene BT Securities.

Din nefericire Rusu şi-a suspendat raportul din această săptămână, creşterea indiscutabilă dincolo de 25.00 nu se va produce nici azi.

„Dincolo de actualele corecţii, ne menţinem perspectiva pozitivă, anticipând un nou val de creştere care să propulseze piaţa până la 29.000-31.000 de puncte“, spunea, nu demult, analistul de la BT Securities. Deşi nu par probabil imediat, aceste crelşteri mai sunt posibile  din punct de vedere tehnic.

Mai multe repere tehnice despre toate pieţele pot fi consultate în Ce şanse de creştere au euro, aurul şi bursele în săptămâna promisiunilor Americii.

De asemeni, Calendarul ştirilor care vor mişca pieţele lumii este în articolul Care sunt sentimentele consumatorilor germani şi americani. Alte ştiri care vor mişca pieţele lumii…



Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...