SENTIMENTUL de dimineaţă: Bursa trepidează de nerăbdare în parametri… normali

Bursa din Bucureşti are toate şansele să-şi reia creşterea azi, după corecţia de ieri, căci lumea abia a luat startul în competiţia pentru acţiuni SIF cât mai multe şi mai ieftine. Auspiciile externe sunt favorabile. După ce Banca Mondială a „ameninţat“ Europa cu recesiunea, FMI promite că va strânge mai mulţi bani, să aibă de dat la nevoie.
Adrian N. Ionescu - joi, 19 ian. 2012, 07:19

„Azi şi mâine vom avea creşteri, fără să se transforme în „raliuri“. Cererea pentru societăţile de investiţii financiare (SIF) este certă. De luni… va începe o nouă săptămână“, ne spunea Adrian Ciudin, directorul de tranzacţii al casei de brokeraj Carpatica Invest, în timp ce se pregătea de lucru.

 

 

Pieţele externe arată bine, cel puţin cele ale contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţiile ulterioare ale indicilor bursieri ai lumii), care nu mai sunt la fel de entuziaste ca ieri, dar nu au motive de pesimism, azi, cu o oră înaintea deschiderii burselor. Vom vedea dacă vor avea o zi de creşteri şi azi, sau vor veni ceva corecţii

 

 

Corecţiile deja s-au produs ieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după avansul de alaltăieri, de aproape 2,5%, al indiceleui BET Fi. Indicele BET Fi este cel mai analizat indice al BVB, căci face media ponderată a cotaţiilor celor mai căutate acţiuni, ale celor 5 societăţi de investiţii financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea (FP).

 

 

Pe termen lung este de aşteptat ca BET Fi să continue urcuşul greoi, declanşat după intrarea în vigoare a legii de creştere a pragului maxim de deţinere de 5% din acţiunile SIF-urilor.

 

 

BET FI caută drumul spre ţintele de la 21.500, respectiv la 23.000, potrivit analizei noastre săptămânale Euro şi bursele fac experimente de stabilitate şi consolidare a pragurilor de suport al creșterii.

 

Perspectivele pe termen mediu sunt „pozitive cât timp BET-FI rezistă peste 18.700 (nou suport) sau, în caz extrem, peste pragul de siguranţă al suportului deja consolidat de la 17.800“, spune Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities.

 

 

Indicii de ştiri care pot deveni preţioase şi orarul acestora găsiţi şi în  Se vor deschide mai mult robinetele cu bani? Vezi ştirile care mişcă pieţele

 

 

(Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti, în care sistemul electronic al acesteia stabilesc preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă a cerut joi Iranului să nu stârnească discordie în Siria după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat al Teheranului, informează AFP, citată de Agerpres....
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție acceptabilă
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit să fie o "platformă" pentru posibile negocieri ...
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea unui cablu submarin din Marea Baltică
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea ...
Uniunea Europeană a ameninţat joi că va impune noi sancţiuni împotriva navelor ruseşti, după ce Finlanda a anunţat ...
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și dă vina pe Kiev pentru refuzul de a prelungi înțelegerea
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu mai este timp în acest an pentru a semna un nou acord de tranzit ...