SENTIMENTUL de dimineaţă: Cât de bine se va mai vinde visul relansării economiilor europene. Azi, cu corecţii
Anul nou a început mai ezitant decât de obicei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Ceea ce face şi mai palpitant pariul pe optimismul rezultat din succesul de anul trecut al marilor listări.
Marile burse ale lumii corectează entuziasmul cu care au încheiat anul trecut, speculând statisticile privind sectorul american al serviciilor, cu rezultate mai slabe decât aşteptările.
Cum toate pieţele lumii se uită la relansarea economiei SUA ca la leacul tuturor bolilor, este de aşteptat ca şi azi cotaţiile să scadă.
„Piaţa este oricând gata să corecteze, după maximele de anul trecut, dar corecţiile vor fi fără convingere şi nu trebuie să ne temem că tendinţa crescătoare actuală va fi curând în pericol. Nici la noi, după cum nici pe pieţele externe”, a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţini al casei de brokeraj Estinvest, pentru ECONOMICA.NET.
De altfel, pariul pe piaţa de la Bucureşti în 2014 este descris tocmai de următoarele două întrebări:
Va fi mediul extern suficient de favorabil păstrării sentimentului pozitiv al marilor investitori ai lumii faţă de România, aşa cum a fost imprimat de succesul marilor oferte şi listări la Bursă de anul trecut?
Cât de mult vom suferi, şi în 2014, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) de dependenţa de sentimetele marilor jucători de pe pieţele externe?
Ar trebui poate ca interesul pentru BVB să fie mai puţin capricios, după ce succesele listărilor Nuclearelectrica (SNN) şi Romgaz (SNG) au dovedit potenţialul acestei pieţe, iar listările Hidroelectrica şi CE Oltenia ar urma să-l reafirme.
Auspiciile externe nu par, însă, foarte favorabile, în ciuda faptului că primele zile ale anului au fost întotdeuna prodigioase.
„Tema cheie a anului trecut a fost disponibilitatea investitorilor de a „cumpăra” visul relansării [economiei] europene. Acţiunile companiilor cu expunere europeană şi-au depăşit performanţele şi acum par scumpe”, aprecia deunăzi un strateg din Londra al Morgan Stanley.
Nu au fost însă decât două zile de tranzacţionare, aşa că mai este timp destul ca şi 2014 să respecte statistica unor creşteri medii de 7,6% în primele patru săptămâni ale anului, rezultat din calculele ZF pe perioada 1998 – 2013.
Repere tehnice
În ultimul raport de SENTIMENT de piaţă, BET FI, cel mai nervos indice al BVB, trebuia să treacă peste 25.000 de puncte ca să invalideze scenariul unor corecţii, legate mai ales de neîncrederea în seriozitatea oficialilor guvernamentali, respectiv în promisiunile listării Nuclearelectrica (SNN) şi Romgaz (SNG).
Între timp, cele două companii au şi simbol bursier, SNG concurează uneori Fondul Proprietatea (FP) la lichiditate, iar pentru BET FI se pune problema să depăşească rezistenţa de la 31.300 de puncte, la care s-a oprit încă de dinainte de Sărbători.
„Considerăm reacţia negativă ca o corecţie în interiorul tendinţei generale ascendente (…) şi ar trebui să se limiteze la zona 30.000 – 28.700. Ulterior, ne aşteptăm la un nou val de creştere, BET-FI având potenţial de apreciere până la 33.500 în prima jumătate a anului viitor”, scria Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities, în cel mai recent raport al său, din 12 decembrie.
Ieri, BET FI a închis la 31.282 puncte.
BET Fi este cel mai sensibil barometru al evoluţiei preţurilor la BVB.
Un indice bursier este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România).
BET FI face media variaţiilor Fondului Proprietatea (FP) şi ale societăţilor de investiţii financiare (SIF) care au plasamente în cele mai multe dintre cele mai valoroase companii româneşti. De aceea BET FI fi este şi cel mai „nervos” (v. cap. DIDACTICE)
Ce este mai important din articol, sentimentul, este descris, de obicei, înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări de conjunctură, date de arhivă şi corectură.
„DIDACTICELE“
Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.
Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).
FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.
De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.
SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră, fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.
REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.
VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.
LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.
Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.
Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 15 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.
MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.
Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.
AVERTISMENT
Mai întâi:
Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.
Apoi:
Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.
Responsabilitatea deciziilor de investiţii, ca şi de căsătorie sau de mers la război (cum zice proverbul), este exclusiv a celor care le iau.