SENTIMENTUL de dimineaţă: Creştere „pentru orice eventualitate“. Europa, pe cale să piardă meciul
Deja de aseară, indicii Bursei de Valori Bucureşti au imitat efervescenâa burselor europene şi a deschiderii celor americane. Creşterile de la Bucureşti ca şi de peste tot în lume au profitat de semnele bune date de statisticile americane.
Semnele confuze ale rezolvării controverstului caz al insolvenţei Hidroelectrica nu au impresionat pe jucătorii de la Bucureşti.
Jucătorii de la Bucureşti au stat cu ochii pe pieţele lumii şi nu au ascultat explicaţiile managerului Fondului Proprietatea privind pasivitatea cu care a abordat insolvenţa Hidroelectrica.
Astfel că, cel mai probabil ca acţiunile de la BVB să contimue să imite pieţele europene. Cele ale contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţiile ulterioare ale burselor) afişează un mare optimism, cu creşteri de peste 1% ale indicilor pieţelor germană (DAX) şi franceză (CAC 40).
Optimismul este însă de conjunctură.
„Lumea nu vrea să întâmpine cu ordine de vânzare reuniunea liderilor europeni, care începe astăzi. de aceea avem acum o recuperare, pentru acoperirea poziţiilor de vânzare anterioare (short, n.r.). Europa are întotdeauna potenţial să ne surprindă“, a declarat, pentru Reuters, un strateg de la Societe Generale din Hon Kong.
Aşteptările raţionale pentru ce ar putea decide, concret şi aplicabil de îndată, liderii europeni, sunt deloc optimiste.
Repere tehnice
Creşterea de ieri (+0,55%) a indicelui BET Fi, al Societăților de Investiții Financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea, l-a readus puţin deasupra suportului de conjunctură de la 19.700 de puncte, descoperit de către Dan Rusu, șeful analiștilor de la firma de brokeraj BT Securities, în ultimul său raport săptămânal.
Piaţa forţase, săptămâna trecută, rezistența sau nivelul de confirmare pozitivă (al eventualei creșteri) de la 20.500 de puncte, „dar fără succes, indicele financiar revenind în a doua parte a săptămânii trecute la suportul minor 19.700“, a scris Dan Rusu luni dimineaţă.
Se va vedea astăzi, cât de subţire este de fapt optimismul care s-ar putea continua de ieri. Sigur nu într-atât de puternic, ca să răstoarne tendinţa de scădere.
„Totul depinde de pragul de la 20,500“, după cum scria analistul de la BT Securities în raportul anterior.
Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.
Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Arhiva
Piaţa rămâne atentă la suporturile de peste19.000 de puncte, ca şi la de mai jos, care ar urma să se opună scăderii.
Totuşi, analistul de la BT Securities rămâne optimist pe termen mediu.
„Considerăm tentativa de lunea trecută ( de trecere a BET FI, peste 20.500) drept o penetrare prematură (iar nu una falsă). Ceea ce înseamnă că mizăm mai degrabă pe o creştere peste acest nivel decât pe noi minime“.
SENTIMENTELE de dimineaţă mai vechi, din ianuarie şi de la sfârşitul anului trecut pot spune mai mult de cât de jos ar putea cădea piaţa, pe tot parcursul din acest an a insolvenţei Hidroelectrica.
Atunci aşteptările privind eventualele căderi mergeau până spre 16.000 de puncte. Mai multe detalii tehnice vechi se găsesc şi în articolele din seria Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă.
Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)
„DIDACTICELE“
Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.
Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).
FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.
De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.
SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră, fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.
REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.
MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.
LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.
Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.
Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.
VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.
Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.
AVERTISMENT
Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.