SENTIMENTUL de dimineaţă: Cu ce sting pompierii de la Bruxelles focul de pe burse

Comisia Europeană va dezvălui astăzi  strategia sa pentru Zona Euro, de la care se aşteaptă măsuri de echilibrare a nevoii de creştere a economiilor, cu austeritatea fiscală. Marii jucători de pe pieţele externe vor aştepta dezvăluirile de la Bruxelles. Vor accepta ei să fie şi duşi de nas cu o nouă încercare de tragere de timp, în obişnuitul stil al liderilor UE? Fără măsuri clare şi convingătoare, pieţele se întorc în scepticismul de astă toamnă, cu diferenţa că lumea s-a cam săturat de pierderi.
Adrian N. Ionescu - mie, 30 mai 2012, 06:23
SENTIMENTUL de dimineaţă: Cu ce sting pompierii de la Bruxelles focul de pe burse

Jucătorii de la Bursa de Valori din Bucureşti (BVB) vor fi mai curând derutaţi de semnalele confuze de pe marile pieţe  externe. Fiecare piaţă regională pare mai atentă la stimulii locali şi mai puţin la pericolele globale.

Există toate condiţiile necesare pentru continuarea variaţiilor bursiere fără tendinţă pe termen scurt, în cadrul tendinţei generale descrescătoare pe termen lung.

În  Europa, ciornele documentului de strategie al Comisiei Europene (obţinute de Reuters) nu dezvăluie măsuri spectaculoase, dar se concentrează pe problemele Spaniei şi Italiei şi mai deloc asupra Greciei, care pare lăsată în voia valurilor percepţiilor populare. 

Sondajele pre-electorale arată că majoritatea grecilor vor euro, dar o austeritate mai blândă. Majoritatea  pro-euro devine fragilă dacă ar trebui ca acordul cu UE să rămână neschimbat.

În America, toţi cei 3 indici bursieri importanţi au crescut foarte încurajator, cu peste 1%, propulsaţi de statisticile care vorbesc despre stabilizarea pieţei locuinţelor, crucială pentru economia locală.

În Asia, optimismul american nu a fost de ajuns ca să compenseze dezamăgirea indusă de întârzierea unor măsuri chineze convingătoare pentru stimularea creşterii.

 

Repere tehnice

 Lichiditatea Bursei Valori Bucureşti (BVB), adică valoarea tranzacţiilor, a revenit, ieri, deasupra celui mai redus nivel din ultimele 13 luni: 5,8 milioane de lei, sau nici 1,3 milioane de euro, înregistrat luni, dar revenirea nu a trecut încă deasupra domeniului „de avarie“. Asta înseamnă apatie.

Speculatorii îşi fac mai departe jocul de testare a solidităţii nivelului de preţuri la care s-a oprit, se pare, măcar temporar, prăbuşirea de săptămâna trecută.

Nu sunt speranţe serioase de reluare a creşterilor până când un nou suport va lua locul celui de la 21.000 de puncte al indicelui BET FI, cel mai nervos al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Creşterea de ieri (+0,59%) a BET Fi, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, nu a făcut decât să aducă piaţa puţin peste nivelul cu pretenţii de suport de la 20.000 de puncte.

Acest prag nu este încă  suport tehnic puternic, ci doar unul psihologic (pentru o eventuală creştere, v. explicaţii la „DIDACTICE“).

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Prin stagnarea insistentă sub fostul suport de la 21.000 de puncte, a fost îndeplinită condiţia tehnică pentru răsturnarea tendinţei pozitive de la începutul anului, stabilită de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în rapoartele sale săptămânale, a căror serie a fost întreruptă de marile incertitudini de pe piaţă.

 

Arhivă

De pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, al indicelui BET Fi atârnă perspectiva pentru restul anului“, spunea nu demult analistul de la BT Securities.

Mai multe detalii tehnice în articolul de arhivă  Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă sub ameninţarea greacă.

Şi ceilalţi indici importanţi ai BVB sunt într-o situaţie similară, indicând răsturnarea tendinţei pozitive pe termen mediu, confirmate la începutul anului.

De asemeni, calendarul celor mai importante date statistice şi evenimente ale lumii pot fi consultate pe ECONOMICA.NET.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...