Profitul bun anunţat de Petrom în această dimineaţă şi „faptul că noul guvern şi-a arătat disponibilitatea de a continua liberalizarea pieţei de energie, ca şi privatizările în domeniu sunt veşti bune“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Florin Ilie, şeful departamentului de piaţă de capital al ING Bank, sucursala Bucureşti, cu o jumătate de oră înaintea deschiderii bursei.
Brokerul de la ING nu ştie „dacă veştile bune se vor reflecta şi în preţ, dar vreau să spun că, în ciuda atmosferei internaţionale, investitorii se uită şi la acţiuni individuale, nu numai la indici“, a mai adăugat Florin Ilie.
„Cel mai realist este să credem că un piaţa va avea un comportament sideways (evoluţie „laterală“, fără tendinţă pe termen scurt, n.r.)“, conchide şeful tranzacţiilor cu acţiuni de la ING.
Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au închis ieri pe un plus reconfortant în mijlocul prăbuşirii indicilor europeni, după încercări succesive şi înşelătoare ale speculatorilor de a paria pe false creşteri.
Lichiditatea de ieri, de aproape 6 milioane de euro, nu tocmai nesemnificativă, a arătat marea nervozitate de pe piaţă.
Apoi au urmat căderile americane şi asiatice.
Este probabil să urmeze noi alegeri parlamentare în Grecia, în care nehotărâţii vor fi vânaţi fie în scopul salvării apartenenţei Greciei la Euroland, fie pentru o cauză naţionalistă cu viziune tulbure.
În aceste condiţii, vor urma săptămâni de mare tensiune, legate din nou de viitorul monedei unice europene, ameninţat de pericolul ca noii câştigători politici ai dezamăgirilor grecilor să denunţe acordul european de salvare a finanţelor ţării.
„Europa rămâne cea mai mare problemă de a cărei clarificare au nevoie pieţele. Nu este clar nici cât de profundă va fi recesiunea şi ce efecte va avea în restul lumii“, a declarat Andrew Pease, strateg şef la Russell Investment Group, care administrează circa 150 miliarde dolari la Sidney, citat de Bloomberg.
Cine ar putea crede în creştere la bursa din Bucureşti în aceste condiţii?
Repere tehnice
„Dacă SIF-urile nu trec pe creştere săptămâna aceasta, ci alunecă sub pragul de 23.500 de puncte, atunci devine probabilă corecția până la 23.000-22.700 de puncte“, scrie Dan Rusu în raportul săptămânal emis luni dimineață, cu ajutorul căruia am descris pesrpesctivele săptămânii, în articolul
Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă după alegerile franceze
Totuși, să ne amintim că nu este totul pierdut pentru tendinţa de creştere anuală, atâta vreme cât BET Fi nu cade sub 21.000.
BET Fi, pleacă și azi din apropierea pragului de la 24.000 de puncte.
Trebuie avute în vedere și Știrile care mai pot mișca piețele lumii după alegerile franceze.
Arhiva
La 21.000 de puncte se află cel mai important suport împotriva căderii, „pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, de care atârnă perspectiva pentru restul anului“, cum este denumit de analistul de la BT Securities.
Pragul de siguranţă sub care tendința de creștere anuală ar fi răsturnată este la 21.000, spun analizele mai vechi din articolul Ce şanse au leul, aurul şi acţiunile la bursă în săptămâna fără guvern .
Piaţa se va lăsa mai greu animată de calendarul zilelor „cu“ şi fără dividend la Bursă, menționat în articolele despre Cele mai fierbinţi zile la Bursă. şi în Ce acţiuni mai au şanse de creştere. Ce ar fi trebuit să cumperi ca să faci bani în 2012.
Pe de altă parte, tendința de creștere anuală are ţintele BET Fi la 29.000-31.000.
Este însă destul de improbabilă până şi atingerea unor praguri mai apropiate: unul mai nou găsit la 24.600 sau cel deja istoric de la 25.000. Acesta din urmă a jucat, pe rând, în ultimul an, atât rolul de rezistenţă împotriva creşterii, cât şi pe cel de suport pentru creştere. Acum este din nou rezistenţă.
Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)
„DIDACTICELE“
Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.
Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).
FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.
De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.
SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră, fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.
REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.
MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.
LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.
Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.
Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.
VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.
Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.
AVERTISMENT
Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.