SENTIMENTUL de dimineaţă: Îmblânzirea băncilor europene şi scepticismul de serviciu de la burse

Piaţă încordată astăzi, în aşteptarea veştilor despre cum vor ajunge miniştrii de finanţe ai Uniunii Europene la o soluţie comună privind supravegherea unitară a băncilor în UE. Este un obiectiv de bază al campaniei de recâştigare a încrederii în viitorul monedei europene.
Adrian N. Ionescu - mar, 13 nov. 2012, 07:15
SENTIMENTUL de dimineaţă: Îmblânzirea băncilor europene şi scepticismul de serviciu de la burse

Creşterea la burse nu este posibilă decât accidental în absenţa unor veşti bune de la Bruxelles.

La acest motiv de scepticism se adaugă şi cel privind „prăpastia fiscală“ americană şi veşnica maladie greacă.

Lumea aşteaptă semnele compromisului care ar putea feri, la 1 ianuarie, SUA să cadă în „prăpastia fiscală“, prin intrarea automată în vigoare a unor  taxe noi şi a unor reduceri de cheltuieli bugetare de 600 de miliarde de dolari.

Lumea se teme de recesiune, dacă SUA va cădea în prăpastia menţionată.

 Lumea se teme şi de necunoscut, iar supravieţuirea monedei euro rămâne un mister încă.

Orice zvon de pe culoarele politice va fi speculat la maxim, orice ştire „de pe agenţii“, va agita şi spiritul de la Bursa de Valori Bucureşti.


Repere tehnice

BET Fi, indicele cela mai analizat al BVB (v. cap. DIDACTICE) se va zbate azi să stea deasupra suportului de la 23.600 de puncte. 

La 23.600 de puncte se află suportul care încă mai apără perspectivele de reluare a creşterii, în ciuda tendinţei negative curente, dată de incertitudinile „prăpastiei fiscale“ americane şi ale viitorului monedei şi pieţei unice europene.

Mai avem şi suportul de urgenţă de la 22.700.

Cu toate că „prăpastia fiscală“ inspiră mai degrabă sentimente negative,  încă mai credem că nu vom ieşi din culoarul lateral dintre 22.700 şi 24.300.

Este un pariu pe încrederea jucătorilor în politicieni.

Este îndepărtată probabilitatea unui atac asupra rezistenţei tari din jurul pragului de 24.000 de puncte. Investitoriii ezită să cumpere şi la suporturi , darămite la rezistenţe.

Este greu de crezut că ne vom apropia de 24.300 curând, aşa că viziunea despre nivelul de 25.000 de puncte se îndepărtează spre capitolul Arhivă.

„Considerăm că 25.000 de puncte este pragul la care se va testa tendinţa pozitivă nou conturată“, scria ,în cel mai recent raport al BT Securities, Dan Rusu, şeful analiştilor de acolo.

„Nu excludem reacţii negative acolo (25.000). Însă, odată învins acest prag, vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“,adăuga analistul clujean

REacţiile negative au survenit maijos cu 1.000 de puncte. Vedeţi în Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna alegerii preşedintelui american.

Să revedem şi comentariile mai vechi de o săptămână, care pot redeveni utile, pentru că piaţa se întoarce adeseori la vechile repere. Spre mai bine sau spre mai rău.


Arhiva

Este deja demnă de inventarul arhivei următoarea precizare:

Comportamentul previzibil  al speculatorilor continuă să fie acela de a vinde la limita superioară a intervalului (24.300 de puncte de indice BET Fi) şi să cumpere la marginea inferioară (circa 22.700 puncte)“.

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Consolidarea suporturilor  de la 23,600 de puncte“   şi 22.700 de puncte,  „ar putea relansa BET-FI spre 25.800, potrivit unui raport mai vechi al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Pragul de la 23.600 a fost rând pe rând o rezistenţă împotriva creşterii, „penetrată“ de ultimul raliu spre 24.000 de puncte.

La carte scrie că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere.

Piaţa a  întâmpinat rezistenţe tari aici (la 24.000 – 24.300 de puncte, n.r.). S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria acum câteva săptămâni, Dan Rusu, în raportul său.

Corecţia se repetă. Şi începe să se erodeze optimismul privind evoluţia pe final de an, potrivit căruia suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Pe baza raportului BT Securities, ECONOMICA.NET măsoară, periodic,  anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele.

 Ultima ediţie a acestei analize este Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna alegerii preşedintelui american.

 

 Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

 „DIDACTICELE“

 
Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 


 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic al companiei pe plan local în primele luni ale anului viitor.......
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat ...
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor pe piața spot a BRM a ajuns la cel mai mare nivel al ultimului an. Prețuile sunt în creștere în toată ...
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările ...