SENTIMENTUL de dimineaţă: Investitori în aşteptarea ameliorării noilor temeri privind criza

„Mă aştept mai curând la mici avansuri, nesigure şi, de fapt la o relativă stagnare a cotaţiilor“, ne spune Marcel Murgoci, brokerul acestei dimineţi la ECONOMICA.NET. Auspiciile externe sunt defavorabile. Analiştii S&P prevăd o nouă restructurarea a datoriilor  Greciei, iar premierul grec nu dezminte.
Adrian N. Ionescu - vin, 30 mart. 2012, 06:24
SENTIMENTUL de dimineaţă: Investitori în aşteptarea ameliorării noilor temeri privind criza

„Totuşi, piaţa noastră nu o să se prăbuşească la auzul acestor veşti şi cred că nici pieţele lor.

Nu e prima oară când se întâmplă, ca după o perioadă de creşteri să apară informaţii care să dea investitorilor motiv să se mai oprească din cumpărare şi să mai şi vândă în profit. La noi lumea mai curând o să aştepte adunările generale pentru dividende“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Marcel Murgoci, directorul de tranzacţii al casei de brokeraj Estinvest, cu trei sferturi de oră înaintea deschiderii Bursei.

Totodată, investitorii „şi-ar putea lua oarece răgaz după oferta pariurile din oferta Transelectrica. După plasament sunt tentaţi să aştepte şi să aştepte roadele. Mai ales că, dacă nu intră străinii, cam aceeaşibani se învârt pe piaţa noastră“, adaugă directorul de la Estinvest.

Mai ales că unii investitori mici sunt dezamăgiţi că nu li se vor executa ordinele şi nu vor fi dispuşi să întoarcă în piaţă
banii  rezervaţi pentru ofertă. în piaţă.

Preţurile finale oficiale au fost stabilite la 14,9 lei pentru investitorii mari şi 15,71 pentru cei mici. Majoritatea ordinelor de cumpărare pe tranşa investitorilor mici, au fost date sub 15,71 şi riscă să rămână ne-executate, din cauza modului de stabilire a preţului final al ofertei. Preţul a fost stabilit astfel încât vânzătorul să obţină cât mai mult.

 

Repere tehnice

Indicele BET Fi îşi continuă oscilaţiile între pragurile de la 24.000 şi 25.000 de puncte. Pe acesta din urmă, critic pentru reluarea creşterii, o zi îi reconfirmă funcţia de suport pentru creştere, iar a doua zi suferă sub el ca sub o rezistenţă împotriva creşterii, potrivit indicatorilor din manualele de analiză tehnică (v. capitolul DIDACTICE pentru explicaţii).

BET Fi  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini. Indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restul acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Abia după ce se va stabiliza peste pragul de 25.000 de puncte, ne putem aminti că, în săptămânile următoare, BET Fi ar putea relua creşterea spre 27.000 de puncte, aşa cum prevedea, lunea trecută, în raportul său, Dan Rusu, liderul echipei de analişti ai casei de brokeraj clujene BT Securities.

Creşterea indiscutabilă dincolo de 25.00 nu se va produce nici azi.

Totuși, pe termen lung, „dincolo de actualele corecţii, ne menţinem perspectiva pozitivă, anticipând un nou val de creştere care să propulseze piaţa până la 29.000-31.000 de puncte“, spunea, nu demult, analistul de la BT Securities.

Deşi nu par probabil imediat, aceste creşteri mai sunt posibile  din punct de vedere tehnic. Cu condiția să nu se întâryie rprea mult la nivelurile actuale.

Mai multe repere tehnice despre toate pieţele pot fi consultate în Ce şanse de creştere au euro, aurul şi bursele în săptămâna promisiunilor Americii.

De asemeni, Calendarul ştirilor care vor mişca pieţele lumii este în articolul Care sunt sentimentele consumatorilor germani şi americani. Alte ştiri care vor mişca pieţele lumii…

 Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, majoritatea persoane fizice, potrivit unui comunicat al Guvernului....
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...