SENTIMENTUL de dimineaţă: Jocurile volatilităţii. Facebook a salvat ziua în America, Europa n-are erou

Ne aşteaptă o zi confuză, cu jucătorii împărţiţi pe tabere. Unii se întreabă cât să mai mizeze pe grijile privind scăderea investiţiilor în economiile emergente, sub pretextul operaţiunilor FED. Alţii se întreabă cât să parieze pe vechile criterii fundamentale ale rezultatelor companiilor.  
Adrian N. Ionescu - vin, 31 ian. 2014, 07:13
SENTIMENTUL de dimineaţă: Jocurile volatilităţii. Facebook a salvat ziua în America, Europa n-are erou

Confuzia s-a instalat încă de aseară, în SUA, unde indicele S & P 500 a marcat cel mai mare câştig al său din ultima lună.

Acţiunile Facebook au declanşat raliul, susţinute şi de datele care indică un bun parcurs al economiei SUA în al patrulea trimestru.

Şi, cu toate că, aseară, unele pieţe europene deja au închis pe plus, azi, înaintea deschiderii, speculatorii pe pieţele futures (unde se pariază pe deschiderea burselor) mizează pe scăderea celor mai importanţi indici bursieri ai Europei: cu 0,2% (DAX  la Frankfurt) şi 0,3% (FTSE la Londra), sau în stagnare (CAC 40 la Paris).

Mediul

Bursele europene nu au un Facebook la cotă şi nici statistici macro încântătoare. Azi se aşteaptă rezultatele BT Group şi Electrolux în Europa, de la care lumea nu se aşteaptă LA raportări eroice şi mobilizatoare pentru piaţă.

Acesta este SENTIMENTUL de dimineaţă, mai vulnerabil ca oricând la nestatornicia jucătorilor. 

Pieţele sunt antrenate într-un joc al volatilităţii, periculos pentru cei fără un antrenament adecvat.

Pe de o parte, jocurile sunt făcute de cei care mizează pe grijile privind efectele, reale sau imaginare, ale operaţiunii FED de reducere a debitului de bani gratis (aşa numita QE3).

De pildă, scăderea investiţiilor în economiile emergente este deja un efect pervers al grijii faţă de „eventuala” scădere a investiţiilor în economiile emergente.

Pe de altă parte, alţi jucători încearcă să parieze pe vechile criterii fundamentale ale rezultatelor companiilor.

În ameţeala volatilităţii preţurilor, brokerii şi analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET preferă să aştepte rezultatele companiilor româneşti, care vor fi raportate începând de luna viitoare.

Şi sunt optimişti şi prudenţi (v. ARHIVA). 

 

Reperele tehnice

Scăderile de ieri se anunţau adânci de dimineaţă, dar s-au redus pană la zero, în anumite cazuri, până seara.

Lichiditatea a fost relativ mare, de peste 9 milioane de euro, şi ca şi miercuri.

Ieri ca şi miercuri s-a tranzacţionat cu presiune mare când pe vânzare, când pe cumpărare. Miercuri s-au făcut tranzacţii de peste 11 milioane de euro.

Felul în care confuzia este speculată se întrevede în variaţiile în jurul pragului de 10 milioane de euro, nivelul convenţional sub care brokerii spun că nu merită să plece de-acasă.

Indicele BET FI începe azi de un nivel de 30.618 de puncte, imediat deasupra celui mai apropiat suport pentru reluarea creşterii, cel de la 30.000 de puncte.

Se consumă acum „reacţiile mai ample, până la 30.000 sau chiar 29.200 de puncte”, de a căror probabilitate scria, luni, Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities Cluj Napoca, în raportul său săptămânal trimis şi la redacţia ECONOMICA.NET.

Indicele BET FI este cel mai sensibil barometru al tendinţelor curente ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru că acţiunile din portofoliul său sunt cele mai vânate şi deci cele mai supuse speculaţiilor. Indicele a scăzut cel mai mult, ieri, cu 0,99%.

Un indice bursier este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România; vezi şi mai jos, la „DIDACTICE„).

Dacă ne gândim la reluarea creşterii, ne gândim la Rezistenţa de la 32.000. Suntem încă departe astăzi, dar vor fi necesare multe zile de tranzacţii deasupra ei pentru ca să devină suport şi să ne liniştim că tendinţa principală este reconfirmată.

Căci, ne amintim, suntem încă pe o tendinţă ascendentă pe termen mediu.

 

Ce este mai important din articol, sentimentul, este descris, de obicei, înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări de conjunctură, date de arhivă şi corectură.

 

Arhiva

…de MEDIU

 

În fapt, şi marile burse încearcă o aterizare lină după noile recorduri istorice de anul trecut, care au ignorat forţa reală a economiilor. Acum, că banii gratis de la FED sunt tot mai puţini, rezultatele companiilor nu mai pot fi interpretate pe dos („dacă sunt bune, nu ne mai dă tăticul FED bani de speculaţii”).

De aceea,

Administratorii de investiţii români sunt optimişti, pe termen ceva mai lung,  în ciuda sentimentului de pe pieţele externe, mai curând sceptic în acest început de an.

„Sunt optimist în continuare. Cred că şi în cazul unor corecţii pe marile pieţe, investitorii nu-şi vor pierde apetitul pentru risc şi se vor îndrepta spre bursele mici, cum este a noastră, care nu au beneficiat prea mult de boom-ul occidental”, a declarat Adrian Danciu, directorul general al societăţii de administrare a activelor SAI Broker Cluj Napoca, pentru ECONOMICA.NET.

Tot de aceea,

Într-una din dimineţile în care se presimţeau creşteri, Marcel Murgoci. directorul de operaţiuni ale casei de brokeraj Estinvest, spunea că, totuşi, nuse vor sparge rezistenţele esenţiale, înainte să aflăm lucrui bune din raportările companiilor.

…de REPERE TEHNICE

Şi acum două săptămâni suportul cel mai important era pragul psihologic de 30.000 puncte al BET FI, după cum avertiza Dan Rusu.

Dacă BET FI rezistă la 30.000, atunci ne uităm la zona  32.100 – 33.000. La aceste rezistenţe, analistul partener la ECONOMICA.NET vedea „reacţii negative, mai mult sau mai puţin modeste”, în drumul până la 33.500.

Să punem în context tehnic şi speranţele că piaţa noastră are încă mult de recuperat şi de aceea corecţiile la noi ar putea fi mult mai blânde decât pe pieţele externe, unde s-au bătut recordurile de dinainte de criză.

Dacă ne-am lua după indicele BET, referinţa oficială a pieţei de la Bucureşti, şi BVB ar avea ce ascensiuni să corecteze.

BET, indicele de referinţă al BVB este încă aproape de maximul ultimilor cinci ani, când piaţa se afla în cădere liberă.

Indicele BET a depăşit recent pragul de 6.555 de puncte, surclasând rezistenţele, adică plafoanele cele mai importante ale ultimilor cinci ani, ca şi un maxim de acum aproape 10 ani, când Bursa era în plină ascensiune.  

BET este indicele celor mai importante acţiuni cu excepţia societăţilor de investiţii financiare (SIF).

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de acţiuni inclusiv SIF-urile, se luptă cu rezistenţa de la 620 de puncte din vara anului 2009.

Indicele BET C, „compozitul” tuturor acţiunilor de pe piaţa reglementată, mai puţin SIF-urile, este destul de sus, deşi nu a reuşit să bată rezistenţele ultimilor cinci ani, ultima la 3600 de puncte. Acum  este puţin sub 3.400.

Până în a treia săptămână a lunii ianuarie, s-a putut observa că atunci când cotaţiile au crescut, lichiditatea (valoarea tranzacţiilor) a fost mai mare decât atunci când preţurile scădeau.

Era un semn bun, sau măcar liniştitor,  care arată că investitorii sunt mai degrabă dispuşi să-şi asume riscuri, decât să aştepte să-şi clarifice îndoielile.

Mai multe indicii încă valabile din primele 10 zile de tranzacţii ale anului în:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Banca Mondiala salvează situaţia măcar azi

 

„DIDACTICELE“

Pe pieţele de derivate (futures mai ales), marii jucători anticipează preţurile acţiunilor la bursele europene, anunţă deschideri în creştere.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
 
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Lichiditatea în creştere pe fondul creşterii cotaţiilor indică încrederea investitorilor.

La fel, lichiditatea mică (valoarea tranzacţiilor), pe fondul scăderii sau stagnării cotaţiilor, indică faptul că presiunea pe vânzare este mică şi că sentimentul este totuşi predominant bun, în ciuda confuziei aparente, care respectă stimulentele negative.

Dar dacă lichiditatea este mare şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 
AVERTISMENT

Mai întâi:

Apariţia unor date şi ştiri noi pe piaţă, ca şi pur şi simplu schimbările percepţiilor investitorilor pot schimba evoluţiile pe parsul zilei. 

SENTIMENTUL din 29 ianuarie este un exemplu. Ziua a început tot într-o încântare. A fost perceput foarte bine faptul că Turcia mărise dobânda de referinţă şi în in ciuda aşteptăriii unei veşti triste de la FED.  După prânz jucătorii au considerat că scăderea dobânzii nu este de ajuns, deşi o numiseră şocantă cu câteva ore înainte.

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii, ca şi de căsătorie sau de mers la război (cum zice proverbul), este exclusiv a celor care le iau.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului Otopeni
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti ...
Executivul a aprobat joi indicatorii tehnicoeconomici aferenţi pentru realizarea unei noi legături rutiere între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului......
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
În această seară, importul de energie electrică s-a apropiat de pragul de 3.000 MW putere instantanee în condițiile ...
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii pentru a atinge obiectivele fixate pentru 2030
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori ...
Sectorul de distribuţie a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii, ...
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume în magazinele Carrefour
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume ...
Carrefour România anunță că o nouă cooperativă, aflată în localitatea Malu Spart, din județul Giurgiu, intră în ...