SENTIMENTUL de dimineaţă: Jucătorii pe bursele în vertij îşi caută strategia cea mai echilibrată

„Afară, deschiderea ar putea fi plată, dar la noi aproape că nici nu contează prea tare“, presimte Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR. Datele bune despre economia americană şi chiar despre cea europeană au mai potolit, ieri şi azi noapte, obsesiile marilor jucători ai burselor lumii privind eventualitatea prăbuşirii acestora, ca urmare a opririi robinetului de bani de la Federal Reserve. 
Adrian N. Ionescu - mar, 02 iul. 2013, 06:16
SENTIMENTUL de dimineaţă: Jucătorii pe bursele în vertij îşi caută strategia cea mai echilibrată

Marii jucători de pe pieţele externe, ca şi investitorii pe termen mediu, caută alternative la reacţia specifică vânzătorilor radicalizaţi. Aceştia ar putea evapora câştigurile ultimilor ani, prea agitaţi de perspectiva încetării stimulării economiei SUA (şi a lumii, indirect), prin infuziile de lichidităţi suplimentare ale băncii centrale a SUA, FEDeral Reserve.

Adică: altceva în loc de vânzări a căror disperare ar putea fi disproporţionată. Şi asta nu convine nimănui, sau aproape nimănui.

Pieţele americane şi asiatice au crescut azi noapte, încurajate de datele relativ bune despre economia americană şi chiar despre cea europeană.

În timp ce, pe pieţele externe, trebuie administrată tendinţa de retragere de la maximele istorice care au dat vertij jucătorilor, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) puţinii jucători activi caută să conserve nivelurile actuale de preţuri. În ideea că, totuşi, noi nu sperăm să ajungem la maximele de acum cinci ani, darămite să le mai şi depăşim.

Altfel spus, companiile româneşti sunt subevaluate.

„La noi nu vor fi mari mişcări care să tulbure stagnarea relativă, câtă vreme nu se potolesc lucrurile afară. Până nu se calmează volatilitatea pieţelor externe, nu sunt şanse să apară factori care să decidă io anumită tendinţă, la Bucureşti“, a declarat Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR, pentru ECONOMICA.NET.

 

Repere tehnice

După uşoara creştere de ieri, BET Fi, indicele „oracol“ al Bursei, stă mai bine deasupra suporturilor care păstrează piaţa autohtonă pe traiectoria ascendentă pe termen anual.

Încă nu a trecut „riscul ca faza corectivă minoră (actuală, n.r.) să nu se fi încheiat la minimele din mai şi, prin urmare, să ia o formă mai complexă, cu încă un val de scădere la minime marginale. Astfel, în cazul în care SIF-urile cad sub pragul de 24.000 de puncte, vom fi pregătiţi pentru scăderi până în intervalul 22.800 – 22.500“, a indicelui BET Fi, scrie Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în raportul său săptămânal, primit azi dimineaţă.

Chiar şi aşa, însă, „BET-FI s-a intors la suporturile mentionate, 24.500-24.000 puncte,  zona ce constituie un plauzibil punct de relansare a pietei“, spune Dan Rusu, fără să ignore riscurile menţionate mai sus.

Mâine se împlinesc cele „două săptămâni de furie la BVB, prevăzute de Dan Rusu, după ce Ben Bernanke, şeful FED (banca centrală a SUA) a anunţat pieţele că, în septembrie, le va tăia banii de joacă pentru speculatori (infuzia de lichidităţi prin operaţiunea  „Quantitative easing“).

Raportul său de azi oficializează ceea ce Dan Rusu declarase pentru ECONOMICA.NET, acum vreo două săptămâni.

BET Fi pleacă azi de la un nivel de 24.508 de puncte, nivel plasat deasupra celui mai apropiat suport –  prag de alarmă, de la 24.000.

Mai multe detalii de dată mai recentă se găsesc în  SENTIMENTUL de luni: Una pe faţă, alta pe dos. În aşteptarea lui Ben.

Mai multe despre suporturi şi rezistenţe în capitolul „DIDACTICE al tuturor Sentimentelor.

 

Ce este mai important din articol, sentimentul, este descris, de obicei, înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări de conjunctură, date de arhivă şi corectură.

 

Arhiva

 

Reluăm şi cele câteva fraze din „Sentimentele“ mai vechi, pentru că utilitatea lor analitică este încă valabilă.

Fie şi măcar pentru că, „la carte scrie“ că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere. Şi vice – versa.

Până nu foarte demult spuneam că:

* „Odată învinsă rezistenţa de la 27.300, BET Fi ar mai avea de parcurs o serie de creşteri până la pragul de 29.500 de puncte“, scria Dan Rusu în primul raport din acest an.

Două luni mai târziu tendinţa a fost confirmată, iar apoi a fost în frâu de chestiunea cipriotă.

* Tendinţa principală (pe termen mediu) de creştere este în siguranţă atâta vreme cât piaţa se află deasupra „zonei suport“, care se întinde în jurul pragului de la 26.000, între 25.600 şi 26.200, potrivit altui raport săptămânal al lui Dan Rusu.

Zona de confort s-a deplasat mai sus, apoi a coborât până la 24.000.

* Reperul dat în raportul din 4 februarie suna aşa: „Cât timp (BET Fi , n.r.) evoluează peste zona de suport 25.800 – 26.200, tendinţa generală este de creştere“.

* În acest fel, tendinţa de creştere nefiind compromisă, „ulterior, odată învinsă rezistenţa de la 27.300, BET Fi ar mai avea de parcurs o serie de creşteri până la pragul de 29.500 de puncte“.

A mai devenit articol de arhivă şi „penetrarea decisivă“ peste 25.000 de puncte.

De „penetrarea“ respectivă  „aveam nevoie, pentru a miza pe un an 2013 pozitiv“, scria Dan Rusu, în ultimul Indexwatch din 2012.

Am ajuns deseori în acest an să ne punem speranţele că fosta rezistenţă de la 25.000 va funcţiona cu succes ca suport.

Cum luni de zile în urmă analistul spunea: „Suntem foarte interesaţi de nivelul de 25.000 de puncte. Considerăm că e pragul la care BET FI va testa tendinţa pozitivă nou conturată. Însă, odată învins acest prag (25.000), vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“, scria, într-un  raport  BT Securities, Dan Rusu.

Indicele este o mărime adimensională.

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Cândva, anul trecut, piaţa reuşise consolidarea suporturilor de la 23,600 de puncte  şi 22.700 de puncte. Faptul era susceptibil  „să relanseze BET-FI spre 25.800, potrivit unui raport mai vechi al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Nu vrem să ne gândim la suporturi atât de vechi. ultima zi în care le-am comentat a fost 25 februarie, în:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Mari pretenţii, preţuri blocate. Analiştii pregătesc alternative negative

 

 

 

„DIDACTICELE“

 Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

 Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

 

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

 MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 15 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

 Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Mai întâi:

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii, ca şi de căsătorie sau de mers la război (cum zice proverbul), este exclusiv a celor care le iau.

 

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...